De Parade zou dit jaar voor de dertigste keer door het land trekken. Dat ging door de coronacrisis niet door, waardoor de financiƫle toekomst van het theaterfestival onzeker is geworden. Maar, als het aan de makers ligt, gaat de Parade altijd door. We liepen een dag mee tijdens de gelijknamige campagne.

Als niet-gesubsidieerde instelling wordt de Parade dubbel zo hard getroffen door de coronacrisis. Het festival kan niet doorgaan én ze lopen inkomsten mis waardoor de toekomst van de Parade onzeker is geworden. Om het startkapitaal te werven dat nodig is om volgend jaar weer de Parade te organiseren, is de campagne De Parade Gaat Door gestart.

We liepen een dag mee met directeur Nicole van Vessum en zakelijk leider Ray van Santen, die een bezoek brachten aan een aantal acteurs dat op het rondreizende festival zou staan. Langs het bootje van Tarik Moree, hij zou dit jaar voor de tweede keer een eigen voorstelling spelen. En acteurs Eddie B. Wahr en Kees van der Vooren, die dit jaar voor de 25ste keer op de Parade zouden staan. Tenslotte brachten we een bezoek aan het collectief De Theatertroep, tijdens hun repetities in Frascati. Die, zoals ze zelf zeggen, door de Parade deels gemaakt zijn tot wat ze nu zijn.

Voor de kunst- en cultuursector is door de overheid 300 miljoen euro vrijgemaakt als aanvullende subsidie om de gevolgen van de coronacrisis te compenseren. Het huidige steunpakket van gaat voornamelijk naar gesubsidieerde instellingen. Acteurs die op zzp-basis werken hebben recht op een tijdelijke ondersteuning, de Tozo (de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers).

Dit is ook interessant