Het streven naar geluk lijkt vandaag de dag de meest primaire levensbehoefte te zijn. Met alle psychische druk, desillusies en stress die daarbij horen. Als psychiater ziet Dirk De Wachter bijna dagelijks de gevolgen van deze afkeer van imperfectie.

Loop je rond met vragen over de gewoonheid van het leven? Word je radeloos van het ongeluk dat je omringt? Vraag jij je af hoe je de stresslevels in je leven onder controle moet krijgen?

Bekijk hier de antwoorden van Dirk De Wachter.

Meer Dirk De Wachter

'De liefde is broos, het blijft zoeken, het blijft onvoorspelbaar. En dat is maar een geluk ook.'

Zo'n drie miljoen alleenstaanden telt Nederland, bijna een kwart van de meerderjarige inwoners. Het idee dat we het leven wel alleen aankunnen, groeit. Tegelijk zijn datingsites en apps als Tinder en Happn populairder dan ooit. Het roept de vraag op of er een ander voor nodig is om gelukkig te zijn. We vroegen het psychiater Dirk De Wachter, die er een boek over schreef.
Lees verder →

Het lijkt alsof iedereen tegenwoordig lijdt aan burn-outs, stress of een depressie.

Hoe komt dat? En wat kunnen we eraan doen? Op De dag van de imperfectie  bespraken Daan Roovers en Dirk De Wachter deze vragen. "Tegenwoordig is een diagnose nodig voordat mensen met elkaar gaan praten."
Lees verder →

'In de ongelukkigheid komen de grootste verbindingen tot stand'

Een verdrietdokter, noemt hij zichzelf. Eén die oproept om juist niet het grote geluk na te jagen, maar de mindere kanten van het leven te omarmen. Psychiater Dirk De Wachter. In meerdere bestsellers legt hij onze leukigheidsmaatschappij vol ikkigheid op de sofa. We vroegen hem naar zijn beweegredenen.
Lees verder →

'Als we doen alsof het leven een feest is en de blues niet durven te leven, loopt het mis.'

In Brainwash Zomerradio van Human interviewt presentator Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. Welke nummers zijn vormend geweest voor hun identiteit en denken? Deze lessen kunnen we leren van psychiater Dirk De Wachter.
Lees verder →

Yes ik ben!

Stine Jensen vroeg aan psychiater Dirk De Wachter wat ze moet denken van al die coaches die ons tegenwoordig een gelukkiger leven beloven.
Omdat we ons na het luisteren van de zalvende woorden van De Wachter altijd als herboren voelen, hebben we integraal het hele interview online gezet. Luister veertig minuten lang naar Vlaamse volzinnen als: 'We moeten verdriet niet wegduwen. Want dan gaat dat via de achterdeur gequadrateerd in onze nek vliegen.'
Lees verder →

Bezielende verbanden, structuren die zin en betekenis geven aan het leven

In zijn werk legt psychiater Dirk De Wachter bloot hoe na de ontkerkelijking een vacuüm ontstond, dat we tevergeefs proberen te vullen met verdoving, met consumentisme. Een gesprek over geloof en zingeving.
Lees verder →

Leegte, gebrek aan sociale contacten en intimiteit

Zeven procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder ervaart sterke gevoelens van eenzaamheid. Nog eens dertig procent voelt zich enigszins eenzaam. Voor psychiater Dirk De Wachter is het de rode draad in zijn werk: 'Mensen zeggen mij dat ik de enige ben tegen wie ze nog durven te spreken, de enige die nog luistert. En dan denk ik: laten we dat toch vooral als samenleving doen.'
Lees verder →

Brainwash Talks

Volgens psychiater Dirk de Wachter is het de ziekte van deze tijd: het idee dat ons leven vooral leuk moet zijn en dat het moet meezitten. Hij vraagt zich af of we ons niet blind staren op een eenzijdig, westers beeld van geluk. En: wat te doen bij tegenslag?