Bijna zeventig procent van de Nederlands praat bijna nooit over abortus, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van onze partner Humanistisch Verbond. Daarmee lijkt abortus - hoewel een recht - nog altijd in de taboesfeer te verkeren.

Maar liefst 65 procent van de Nederlanders die een abortus heeft ondergaan of iemand kent die een abortus heeft gehad, praat hier vrijwel nooit met anderen over. 69 procent van de Nederlanders praat zelfs bijna nooit over abortus in het algemeen.

Ouderen (55+) praten het minst over abortus; 76 procent praat bijna nooit over het onderwerp. Onder jongeren (18-34 jaar) is dit 59 procent. Terwijl 85 procent van de Nederlanders vindt dat praten over abortus altijd zou moeten kunnen. Ook vindt het overgrote deel van de Nederlanders (79 procent) dat je je niet moet schamen als je een abortus hebt ondergaan. Slechts 6 procent vindt van wel.

“Dit laat zien dat we vinden dat het oké is om over je abortus te praten, alleen doen we het dus niet,” aldus Eva de Goeij, programmamanager abortus bij het Humanistisch Verbond. “Hoewel abortus een recht is, lijkt het nog in de taboesfeer te verkeren. Dat is jammer. Dit maakt namelijk dat mensen die nadenken over een abortus of een abortus hebben gedaan zich alleen voelen.” Bijna zeven op de tien Nederlanders zeggen ook niemand te kennen met een abortuservaring. Dit is opmerkelijk, aangezien ongeveer één op de acht zwangerschappen eindigt in een abortus.

Het Humanistisch Verbond startte daarop de website openoverabortus.nl met daarop een manifest. Ondertekenaars van dat manifest beloven zonder oordeel te luisteren naar mensen die abortus hebben gedaan, of dit hebben overwogen. Bovendien kunnen mensen op de pagina anoniem hun abortusverhaal delen. Het Humanistisch Verbond hoopt dat door deze actie er in de toekomst vrij over abortus kan worden gesproken.

“In de media ontbreken verhalen van mensen die opgelucht zijn na een abortus of geen twijfel hebben gevoeld. Ze gaan vaak over verdriet en schaamte. Met deze campagne willen we ruimte geven aan alle ervaringen die je rondom je abortus kan hebben, verdriet, twijfel, maar ook dankbaarheid en opluchting,” zegt De Goeij. “Ook hopen we dat mensen die een abortus hebben gedaan of dit hebben overwogen zich door het lezen van de abortusverhalen minder alleen voelen.”

Het Humanistisch Verbond verzamelt verhalen van mensen die abortus doen, om het spreken over abortus toegankelijker te maken, op de site openoverabortus.nl

Over dit onderzoek

Deze resultaten zijn gebaseerd op online onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1054 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Afwijkingen tussen de samenstelling van de steekproef en de samenstelling van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding en regio zijn door middel van een weging gecorrigeerd. De onnauwkeurigheidsmarges bij dit onderzoek (uitgaande van een betrouwbaarheidsinterval van 95%) lopen uiteen van ongeveer 1% tot 3%. De gegevens zijn verzameld van 24 tot en met 27 juli 2020.

Meer over dit onderwerp