In de Radio 1 rubriek ‘Het allermooiste’ delen prominente Nederlanders hun allermooiste ervaring. Hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke was bij de opnames van De Vloer Op en is lyrisch over wat hij daar zag.

Met zijn echtgenote Charlotte en zijn dochter Julia ziet Icke acteurs Achmed Akkabi, Pierre Bokma, Saskia Temmink, Eva Van der Gucht en Stefan de Walle improviseren op verschillende thema’s. ‘Je ziet de acteurs voor je ogen veranderen, op het griezelige af’. 

Icke beschrijft de eerste en de laatste minuut van een improvisatiescène als ‘een groot wonder’: ’Wat er gebeurt als ze aan de rekwisieten tafel staan is het beste te beschrijven als een gedaanteverwisseling, echt een metamorfose. Zo’n acteur die speelt niet, zo’n acteur die ís’. De laatste minuut van een scène is volgens de hoogleraar herkenbaar voor ‘iedereen die wel eens in het openbaar spreekt’. Want hoe hou je er mee op, hoe maak je een eindpunt? ‘Je moet het zien om te geloven hoe razend knap en mooi de acteurs dat kunnen’. 

Het nieuwe seizoen De Vloer Op start op 16 juni om 22:55u op NPO2. Beluister het fragment met Vincent Icke hier terug.