Kruip onder een deken en vul je glas, want Human zet het beste van De Vloer Op uit 2017 op een rij.

Er is dit jaar heel wat gelanceerd en geëxperimenteerd. Van de welbekende studio-improvisaties tot een volledig geïmproviseerde film. Een overzicht van de hoogtepunten. 

1. De Vloer Op: Het Kerstverhaal

Misschien ken je het principe van De vloer op: improvisatieteater. Die scenes duren niet langer dan een minuut of vijf. Bij het Kerstverhaal ging het er anders aan toe: deze film is volledig geïmproviseerd. Elf topacteurs kwamen met regisseur Peter de Baan bijeen in een huis in het aardbevingsgebied van Groningen. Een grote familie bespreekt op kerstavond wat ze moeten doen: blijven wonen in een door de aardbeving getroffen boerderij of toch verhuizen? Alsof dat nog niet erg genoeg is, dragen de familieleden stuk voor stuk een geheim met zich mee. De één is onvruchtbaar, de ander dealt in drugs en ook affaires komen aan het licht. Geen doorsnee kerst dus. Met acteurs onder andere Saskia Temmink, Sanne den Hartogh, Gijs Scholten van Aschat en Stefan de Walle.

2. De Vloer Op jr: ‘Je houdt je vast aan het Fucking lot’

Ook in De vloer op jr. komen omstreden thema’s aan bod, zoals euthanasie. Shahine El Hamus en zijn stiefvader Nasrdin Dchar staan voor een onmogelijke keuze. Shahines zus heeft een ongeluk gehad en kan alleen gered worden door de transplantatie van de lever van haar - ten dode opgeschreven - moeder. Mag het leven van de één worden opgeofferd om de ander te redden? Twee radicaal anders denkenden staan hier tegenover elkaar en laten steengoed acteerwerk zien.  

3. De Vloer Op: Mijn autonome Ik

Carly Wijs en Stefan de Walle besluiten elkaar na 25 jaar huwelijk los te laten. Ze gaan een jaar proefscheiden - een ideetje van Carly. Stefan vond het eerst niks, maar geniet nu eigenlijk wel van zijn vrijheid. Na een jaar geen enkel contact gehad te hebben, treffen de twee elkaar op het voormalig station waar ze elkaar ooit voor het eerst ontmoetten. Carly heeft een wel héél bijzondere manier om te zeggen: ik heb me vergist. 

4. De Vloer Op Jr: mijn enige vriendin

De vader van Pauline Bas, Stefan de Walle, heef het niet zo op buitenlanders. 'Gelukszoekers en banenjatters', vindt hij. Pauline is juist heel blij met haar nieuwe, Syrische vriendin en vindt het onbegrijpelijk dat haar vader niet bij haar wil gaan eten. Het levert een spannende scène op én de best bekeken post van 2017 op ons Instagram-account.

5. De Vloer Op: Gat IN DE Markt

Het laatste fragment is een improvisatie waarin een improvisatie wordt nagespeeld. Snap jij het nog? Fabian Jansen en Sanne den Hartogh in elk geval zijn hilarisch in hun geimproviseerde poging om een tv-programma voor bejaarden op te zetten. De rollen lopen continu door elkaar, en toch houden de acteurs de touwtjes stevig in handen. Dit is wat je noemt acteren! 

Human blikt terug