Mark, Jesse, Alexander en Sybrand zijn weer gestart met de formatieonderhandelingen. Zij bepalen welke zorg jij krijgt als je straks ouder bent. Wil je zelf bepalen welke zorg bij jou past? Doe mee aan de actie van het Humanistisch Verbond voor het Gouden Pact en stuur een mail met jouw wensen naar de formerende politici in Den Haag.

In de zorg is veel aandacht voor de medische en minder voor de menselijke kant. Maar goed oud worden is meer dan je natje en je droogje, een schoon bed, op tijd je pillen of voorkomen dat je valt. Om de menselijke maat in de zorg terug te brengen lanceerde het Humanistisch Verbond samen met de Universiteit voor Humanistiek, Stichting Humanitas en een aantal humanistisch geestelijke begeleiders onlangs het Gouden Pact, een pleidooi voor de menswaardig zorg.  De kern daarvan: zie ouderen, zieken of andere kwetsbare mensen niet als slachtoffers, maar als gelijkwaardig. Zie ze als mensen die hun eigen afwegingen willen maken.

Betutteling
In de video hieronder vertellen Alex Rosbergen (66) en Corrie Noort (84), bewoners van Humanitas-huis De Evenaar in Rotterdam, wat zij prettig vinden. Zij missen onder meer ruimte voor ‘humor, speelsheid en vrolijkheid', maar ook ’minder regels en minder betutteling', en soms...gewoon ‘iemand die met ze gaat lopen’. Neanske Tuinman (geestelijk verzorger), Gijsbert van Herk (bestuursvoorzitter Stichting Humanitas) en Boris van der Ham (voorzitter Humanistisch Verbond) doen ook mee.