Voedselwetenschapper Louise Fresco (62) wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit (WUR). In de Human-serie ‘Fresco’s Paradijs’ trok ze de wereld over onder het motto ‘eten is weten is geweten’.


Maandag werd bekend dat Louise Fresco op 1 maart Aalt Dijkhuizen opvolgt, die heeft dan twaalf jaar leiding gegeven aan de WUR. Fresco geldt als autoriteit op het gebied van voedselwetenschappen en duurzaamheid. 

Ze was eind jaren negentig directeur onderzoek van de landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties in Rome. Daarvoor was ze jarenlang hoogleraar plantaardige productiesystemen in Wageningen. Na haar terugkeer uit Rome werd Fresco universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. In 2001 kreeg zij een ere-leerstoel in Wageningen.

Fresco vindt het problematisch dat men achteloos consumeert en vervreemd raakt van voedsel. Vervreemding voedt het wantrouwen en werkt de gigantische verspilling van voedsel in de hand, is haar standpunt. “We geven eten niet de waarde die het zou moeten hebben”, zegt ze in een interview met De Morgen.

Fresco’s Paradijs
In de zesdelige serie 'Fresco’s Paradijs', uitgezonden bij Human in 2013, gaat Fresco op zoek naar een wereld waarin iedereen genoeg en gezond te eten heeft en boer en consument, stad en platteland weer verbonden zijn. Fresco laat zien hoe wetenschap en de macht van bewuste consumenten belangrijke wapens zijn om de wereldbevolking duurzaam te kunnen voeden.