In 'Ik Kóm Niet Uit Sri Lanka' onderzoekt Dinja Pannebakker het belang van weten waar je vandaan komt. Ze is geboren in Sri Lanka, maar ze weet niet beter dan dat ze Nederlands is. We vroegen haar naar de serie en haar zoektocht.

Pannebakker werkt als redacteur bij urban- en jongerenzender NPO FunX,  waar ze dagelijks ziet hoe haar collega's zich erg verbonden voelen met hun roots. Afkomst is voor veel van hen onderdeel van hun identiteit.

Pannebakker is geadopteerd uit Sri Lanka toen ze zes weken oud was, en weet niet beter dan dat ze Nederlands is. Met haar Sri Lankaanse afkomst is ze niet echt bezig. Haar Sri Lankaanse roots onderzoeken, zoals veel mensen haar aanraden, heeft ze dan ook eigenlijk geen behoefte aan. 

Het roept de vraag op: Moet je weten waar je vandaan komt om helemaal jezelf te kunnen zijn? 

Waar kwam die hoofdvraag vandaan?

'Het lijkt wel een trend dat iedereen wat met zijn roots doet of wil doen, en vooral vindt dat ik er wat mee moet doen. Ik werd vaak niet begrepen en mensen vulden dingen voor mij in, of stopten mij in een hokje. Ik wilde onderzoeken wat het belang is van weten waar je vandaan komt; onderzoeken of het klopt dat identiteit losstaat van je roots.

Deze serie gaat dan ook meer over roots en identiteit, dan over adoptie. Het is echt voor iedereen gemaakt. Stel je voor dat je uit Friesland komt, en niks met je roots hebt, dan heb je misschien ook wat aan mijn verhaal. Het belangrijkste is dat mensen stoppen met mensen in hokjes stoppen. De één is veel bezig met z'n roots, en de ander niet. En dat is prima.'

'Dit zijn niet je ouders, maar je verzorgers.’

En, is afkomst bepalend voor identiteit?

'Volgens mij is opvoeding en de plek waar je opgroeit heel bepalend voor wie jij wordt als persoon. Ik ontdekte bij mezelf dat ik in veel dingen bijvoorbeeld lijk op mijn Nederlandse ouders - die ik overigens gewoon mijn ouders noem. Bepaalde karaktereigenschappen heb ik heel erg duidelijk van hen overgenomen. Maar mijn temperament is iets dat ik dan weer totaal niet herken in mijn ouders. 

Het maken van de serie heeft me aan het denken gezet, en dat zie je terug. Zo dicht bij mezelf ben ik nog nooit gekomen. Ik denk dat mensen me nu beter gaan begrijpen, en dat ik nu beter kan laten zien hoe het voor mij voelt.

Ik heb me heel erg opengesteld en ging daar de diepte mee in. Ik wilde nieuwe inzichten krijgen, en dat is wel gelukt, volgens mij. Het zal andere mensen ook aan het denken zetten als ze de serie kijken.'

Hoe was het om zoiets persoonlijks uit handen te geven aan filmmakers?

'Het is natuurlijk een heel persoonlijk verhaal, dat we echt samen hebben gemaakt. Ik had het met niemand anders willen doen dan Reinout en Lisa. Ze zijn zo liefdevol en respectvol met mij omgegaan. Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Ze hebben me echt neergezet als Dinja, heel positief.'

Wat is het belangrijkste punt van de serie?

'Ik hoop dat mensen nieuwe inzichten krijgen, en stoppen met mensen in hokjes plaatsen. De één is heel erg bezig met z'n roots, de ander niet. Het is niet erg als je daar niet mee bezig bent. Je kan ook gelukkig zijn met wie je bent zonder dat je een connectie hebt met de plek waar je vandaan komt.'

De 3LAB: 'Ik kóm niet uit Sri Lanka' wordt zondag 19 januari 2020 uitgezonden om 23.35 op NPO 3. De docu is eerder al in vier afleveringen te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3. Hieronder zie je alvast aflevering 1. 

Ook interessant