De Middelburgse muzikant Bekir Kolic heeft een nieuwe single uitgebracht: 'Bij Jou'. Het is een plaat met een verhaal. Niet alleen het verhaal van hem zelf en zijn muzikale zoektocht, maar het nummer is ook de soundtrack van een documentaireserie van Human, getiteld 'Ik Kóm Niet Uit Sri Lanka'. Die gaat ook over zoeken: naar je identiteit, naar je ergens thuis voelen. Thema's die Bekir ook bezighouden.

Twee jaar geleden verraste Bekir Kolic met de zomerse plaat 'Liefde in overvloed'. Inmiddels studeert hij aan de Herman Brood Academie in Utrecht. Ook heeft hij een platencontract bij Neerlands Dope, het platenlabel van Akwasi. De single 'Bij jou' is het resultaat van een lange zoektocht.

Begrip voor jezelf

Bekir: 'Ik kom uit voormalig Joegoslavië en ben opgegroeid in Zeeland. Daardoor ben ik vaker bezig geweest met de toekomst, maar nu ik 22 ben, zoek ik steeds meer naar het verleden om begrip te vinden en te zoeken wat ik wil bereiken. 'Bij jou' gaat over het vinden van jezelf in een ander persoon. Begrip voor jezelf ervaren door juist met een ander persoon te zijn.'

Geen connectie

Via de platenmaatschappij kwam hij in aanraking met de documentaire Ik kóm niet uit Sri Lanka  van regisseurs Reinout Lanting en Lisa Grooters. Bekir: 'Die gaat over Dinja, zij is geadopteerd uit Sri Lanka, maar voelt geen connectie met dat land. Ik vond het een heel mooie documentaire, die echt toont wat het allemaal met haar doet.

'Dat heb ik ook lang gehad met mijn cultuur en dat ik verwerk in mijn muziek. De Balkansfeer laat ik een grotere rol laat spelen in mijn muziek en raakt mij steeds meer. En dat is ook bij Dinja in die docu.'

De single 'Bij jou' van Bekir is vanaf vrijdag beschikbaar op de bekende downloadplatforms. De vierdelige documentaire Ik kóm niet uit Sri Lanka  is vanaf maandag 2 september elke week te zien om 15:00 uur op het YouTubekanaal van NPO 3 en op human.nl.

Dit artikel verscheen eerder bij Omroep Zeeland

Ook interessant