2Doc

Holwerd aan zee

2Doc

Holwerd aan zee

Een gat in de zeedijk als redding

In het Friese Holwerd hebben bewoners een waanzinnig plan opgevat. Ze gaan de dijk doorbreken en hun terpdorp terug aan de Waddenzee leggen. Holwerd dreigt, zoals zoveel dorpen, een spookdorp te worden waarin krimp een spoor van vernieling trekt. Met hun plan brengen ze nieuw leven in hun dorp en hopen ze een toeristische trekpleister te worden.
'In Holwerd doen we alles zelf en alles samen.'

Holwerd aan zee

Gaat het de bewoners van Holwerd lukken om de 65 miljoen euro bijeen te schrapen, die nodig is voor het plan? En zullen de boeren ermee akkoord gaan dat hun vruchtbare land opnieuw onder water wordt gezet? Vier jonge mannen trekken de kar: Marco Verbeek, die de plaatselijke supermarkt runt, Hessel Hiddema, een aardappelboer die zijn pootaardappels over de hele wereld uitvent, Theo Broersma, inspecteur van de voedsel- en warenautoriteit en Jan Zijlstra, beleidsambtenaar van de gemeente. Ze worden in hun dorp de Gideonsbende genoemd.

Marco Verbeek

De film volgt de mannen op hun tocht de wereld in om het geld bij elkaar te krijgen. Het leidt hen naar het Provinciehuis in Leeuwarden, naar de EU in Brussel en samen met De Vogelbescherming naar het Goed Geld Gala in Carré in Amsterdam. Wars van bureaucratie en etiquette gaan deuren voor hen open, die voor anderen gesloten blijven. Tot hun eigen verbazing komt de een na de ander over de brug.

De inwoners van Holwerd reageren met Friese nuchterheid. Leegloop, werkeloosheid en verlies van voorzieningen, krimp dus, heeft veel kapot gemaakt. Toch worden ze aangestoken door de plannen en er ontstaat een dynamiek die het dorp verbindt en voor ‘mienskipsin’ zorgt. Het geloof in een toekomst voor hun dorp komt weer terug.

Holwerd aan zee is een film van Kees Vlaanderen. Het is een coproductie van Human en Moondocs.
 

Holwerd aan Zee zelf beleven?

29 en 30 juni - Wandel met een gids over de toekomstige Boulevard van Holwerd aan Zee
De wandeling wordt georganiseerd door Visit Wadden en vindt plaats tijdens de Dag van het Wad. Wil je meedoen? Meld je dan aan via de onderstaande link. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus vol is vol.
Kijk hier voor meer informatie

Lees meer over actieve burgers

6 items

De handen uit de mouwen, zelf bijdragen aan een betere wereld

Dossier
Recent Toegevoegd

Architect Narda bouwt voor mensen in nood

Als je gevlucht bent van oorlog of natuurgeweld, moet er naast eten, drinken en een dak boven je hoofd, ook - letterlijk - ruimte zijn voor ontmoetingen tussen mensen, denkt architect Narda Beunders. Ze ontwerpt en bouwt samen met vluchtelingen gebouwen in vluchtelingenkampen waar mensen samen kunnen komen. "Als je in spanning zit, is sociaal contact heel belangrijk."

Wanneer verspilling je een doorn in het oog is

Impact op de aarde combineren met een duurzaam businessmodel: Léon Polman wist dat hij dit wilde, alleen nog niet hoe. Tot hij in zijn kast veel oud papier vond en de ingeving kreeg om met dat oude papier nieuwe notitieboeken te maken. "Zonder risico's kom je nergens."

Zeven tips om met jouw idee de wereld te verbeteren

Misschien heb jij een geweldig idee om de wereld te verbeteren, maar weet je niet hoe je moet beginnen. Zonde, want wat zou het mooi zijn als jouw initiatief van de grond kwam. Wereldverbeteraars Juul Martin en Mieke Miltenburg geven tips om dromen waar te maken. "Mensen durven hun vrienden soms niet eens te bellen. Dat is zonde."

Bas Timmer houdt daklozen wereldwijd warm

Bas Timmer steekt zijn handen uit de mouwen. Of eigenlijk in de mouwen, want hij maakt warme kleding voor daklozen. In Nederland heeft zijn stichting Sheltersuit in vier jaar tijd al zesduizend pakken, de 'sheltersuits', geproduceerd. Nu probeert Timmer het ook in New York.

'Holwerd aan Zee' ligt op koers

Een zeedijk doorbreken zodat het Friese Holwerd weer in verbinding staat met de Waddenzee. Volgens de initiatiefnemers van het bizarre plan zijn ze op de goede weg, en hebben ze naar verwachting eind dit jaar de benodigde zestig miljoen euro verzameld. En dat is nog maar fase één.