Een virus liet onze vaste structuren op hun grondvesten schudden. De wereld kwam tot stilstand; opeens was niets meer zeker. Het Filosofisch Kwintet van HUMAN onderzoekt in zijn elfde seizoen het thema onzekerheid, en onze omgang daarmee. In vijf afleveringen bespreekt presentator Clairy Polak het thema met vier wisselende denkers. Welke zwakheden legt de coronacrisis bloot?

Kijk nu alle afleveringen terug

In de eerste aflevering onderzoekt het kwintet wat onzekerheid doet met onze psyche, en hoe het ons dagelijks leven beïnvloedt. In de tweede aflevering kijkt het kwintet vanuit een meer sociologisch perspectief; wat doet onze onzekerheid met onderlinge structuren? Welke zekerheid zoeken we bij elkaar?  

In de derde aflevering gaat het over de verhouding tussen de staat en de burger. Hoeveel zekerheid verlangen wij van de staat, en kan de overheid ons wel voor elk risico behoeden? En als we vinden dat de overheid te ver gaat, gaan we steeds vaker naar de rechter om zekerheid af te dwingen. Maar kan het recht die zekerheid wel bieden? En wat als grondrechten met elkaar in botsing komen? Dat is het thema van aflevering vier. 

In de laatste aflevering kijkt het kwintet vooruit. Draait de aarde nog om ons? Grote crises dwingen ons tot grote veranderingen. Wat doet de onzekerheid van zo’n transformatie met ons?  

Gasten

Dit seizoen zijn te gast: Naomi Jacobs, Michiel van Elk, Floortje Scheepers en Stine Jensen (aflevering 1); Stef Aupers, Sanne Blauw, Stephan Sanders en Daan Roovers (aflevering 2); Hans Boutellier, Arnon Grunberg, Haroon Sheikh en Josette Daemen (aflevering 3); Ingrid Leijten, Bart van der Sloot, Daan Roovers en Annelien De Dijn (aflevering 4) en Philipp Blom, Shivant Jhagroe, Daan Roovers en Ruben Jacobs (aflevering 5).

Over Het Filosofisch Kwintet

In Het Filosofisch Kwintet is luisteren even belangrijk als spreken, en is doorgronden het motto, en niet voeren van een twistgesprek. In een filosofisch gesprek van ruim vijftig minuten onderzoekt presentator Clairy Polak samen met haar vier gasten elk jaar een ander thema. Dit thema wordt bespiegeld vanuit verschillende invalshoeken, gedurende vijf afleveringen. In eerdere seizoenen ging het onder meer over de democratie, onafhankelijkheid, onze verzorgingsstaat en de duurzame mens.

Presentator Clairy Polak