Een ‘bevrijdingsoptocht’ van honderden auto’s door Utrecht, een anti-lockdowndemonstratie met tientallen arrestaties in Den Haag - en verder iedereen in zijn eigen tuin of balkon, Bevrijdingsdag 2020 heeft toch een ander tintje dan voorgaande jaren. Aangezien veel van de vertrouwde bestemmingen voor een vrije dag zijn gesloten, afgelast of moeilijk bereikbaar zijn dit jaar, is #blijfthuis weliswaar niet verplicht, maar toch het meest aanlokkelijke alternatief. 

51 procent van de Nederlanders heeft door de coronacrisis meer waardering voor de vrijheid dan in voorgaande jaren, concludeerde het Eenvandaag opiniepanel voorafgaand aan Bevrijdingsdag. "Als je vrijheid 'afgepakt' wordt, weet je pas wat het betekent," aldus een van de ondervraagden.

Het is net als met gezondheid: je realiseert je pas wat het waard is, als je er iets van hebt ingeleverd. De vanzelfsprekendheid is weg. Tegelijkertijd weet iedereen dat een gescheurde kruisband iets anders is dan alvleesklierkanker, oftewel dat vrijheidsbeperking door het coronavirus in alle opzichten onvergelijkbaar zijn met die van de bezetting. 

Wat doet de Corona-crisis met ons denken?
'Het filosofisch kwintet' van Human is er in normale tijden voor reflectie nadat het stof is neergedaald. Maar het zijn geen normale tijden en daarom proberen presentator Clairy Polak en denker des vaderlands Daan Roovers beurtelings de coronacrisis in dagboekvorm te duiden. Persoonlijk, verdiepend en met het immer urgente motto dat doorgronden belangrijker is dan het twistgesprek.

De politie moest op Bevrijdingsdag optreden tegen een zogeheten anti-lockdowndemonstratie.

Ene vrijheid is de andere niet

Ook het Sociaal Cultureel Planbureau deed ter gelegenheid van de 75ste herdenking van de bevrijding een speciaal onderzoek naar onze waarden. "Als je mensen in Nederland vraagt wat ze belangrijk vinden in ons land, noemen ze het woord vrijheid het vaakst. Ze zijn er trots op en zien het als een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse identiteit," aldus directeur Kim Putters.  

Maar de ene vrijheid is de andere niet. Een deel van onze onbekommerde bewegingsvrijheid zijn we op dit moment kwijt. We kunnen niet meer zomaar gaan en staan waar we willen, zoals we dat gewend waren. Maar vrijwel alle overige vrijheden hebben we nog. Vrijheid van meningsuiting, politieke vrijheid, keuzevrijheid, et cetera, et cetera. 

In die zin is de anti-lockdowndemonstratie juist op Bevrijdingsdag nogal decadent. 

Meer berichten over corona