Het nieuwe seizoen van Het Filosofisch Kwintet wordt gepresenteerd door schrijver Arnon Grunberg. Hij volgt daarmee Clairy Polak op die afgelopen zomer overleed.

In zes afleveringen onderzoekt Grunberg met verschillende denkers de geest van de rechtsstaat om te doorgronden wat we precies bedoelen als we het over de rechtsstaat hebben. Gaat het over de letter van de wet of moeten we intenties achterhalen? Wat en wie willen we ermee beschermen? Hoe? En vooral: waarom? De eerste uitzending is 28 april om 11:05 uur op NPO 1 tijdens de maand van de filosofie. Van 23 juni tot en met 21 juli volgen nog 5 afleveringen om 12:05 uur op NPO 1.

“Hebzucht, liefde, de rechtsstaat, medelijden, vrome praatjes en de moraal; alles moet worden onderzocht en bevraagd. Daarom verheug ik me erop het Filosofisch Kwintet te presenteren.”

Arnon Grunberg

HUMAN-hoofdredacteur Marc Josten

“Terwijl de schok van de plotselinge dood van Clairy Polak nog maar net tot ons was doorgedrongen, wisten we meteen dat ons een onvervangbare presentator en persoonlijkheid ontvallen was. Er is en er blijft maar één Clairy Polak. Daarom wilden we voor de nieuwe serie van Het Filosofisch Kwintet een presentator die niet vergeleken kan worden met Clairy, iemand die niet in haar schaduw staat, iemand met een zeer eigen en uitgesproken karakter. Die hebben we gevonden in schrijver Arnon Grunberg. Hij heeft ervaring als filosofisch moderator, hij was enkele malen te gast bij Het Filosofisch Kwintet, en hij heeft altijd de open blik die noodzakelijk is voor een programma waarin luisteren net zo belangrijk is als spreken.”

Over de presentator

Arnon Grunberg is een van de succesvolste Nederlandse schrijvers en winnaar van talloze prijzen voor zijn gedichten, romans, toneel en essays. Zijn werk is in 29 talen vertaald. Grunberg brak door met zijn autobiografische debuutroman Blauwe maandagen. Daarin schrijft hij over zijn jeugd in een door de oorlog getraumatiseerd gezin. Hij kreeg daarvoor het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut en de Anton Wachterprijs. Zijn veelbesproken roman Tirza, over de alles omvattende liefde van een vader voor zijn dochter, werd bekroond met zowel de Libris-literatuurprijs als de Gouden Uil. 

Grunberg is behalve voor De Volkskrant columnist voor mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd en Humo en daarnaast schrijft hij regelmatig essays voor onder andere NRC, De Volkskrant, De Standaard en De Groene Amsterdammer. In 2022 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de PC. Hooftprijs en de Johannes Vermeerprijs. 

Over Het Filosofisch Kwintet

In Het Filosofisch Kwintet is luisteren even belangrijk als spreken, en is doorgronden het motto, en niet het voeren van een twistgesprek. In ruim vijftig minuten onderzoekt presentator Arnon Grunberg samen met zijn vier gasten een thema. Dit thema wordt bespiegeld vanuit verschillende invalshoeken, gedurende zes afleveringen. In eerdere seizoenen ging het onder leiding van wijlen Clairy Polak onder meer over de democratie, onafhankelijkheid, onze verzorgingsstaat en de duurzame mens.

Kijk Het Filosofisch Kwintet

Aflevering 1 op 28 april, 11:05 uur, NPO 1 en NPO Start
Aflevering 2 - 6 wekelijks vanaf 23 juni, NPO 1 en NPO Start

Eerdere seizoenen