De keuzes die we nu (niet) maken hebben groot effect op toekomstige generaties, maar toch blijkt het moeilijk om met het oog op de toekomst het juiste te doen. Het perspectief dat we vandaag innemen, kijkt hooguit vijftig jaar vooruit. Hoe overstijg je het eigenbelang en dien je het algemeen belang in de tijd? In de zesde aflevering van Het Filosofisch Kwintet ontvangt presentator Clairy Polak historicus Philipp Blom, antropoloog Roanne van Voorst en de schrijvers Arnon Grunberg en Dalilla Hermans.

Te gast in deze aflevering

Philipp Blom

Philipp Blom (1970) is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schrijft voor tal van Britse en Duitse kranten en tijdschriften. In Nederland publiceert hij onder meer in Vrij Nederland. Recente boeken zijn Een Italiaanse reis (2019) en Het grote wereldtoneel (2020). In 2023 verscheen De onderwerping, over de geschiedenis van de verhouding van de mens tot de natuur.

 

Roanne van Voorst

Roanne van Voorst (1983) is antropoloog, voorzitter van de Dutch Future Society en schrijfster van zowel non-fictie als fictie. Van haar hand verschenen onder andere De beste plek ter wereld. Leven in de sloppen van Jakarta en Ooit aten we dieren. De vertaalrechten van Ooit aten we dieren zijn verkocht aan Amerika, Japan en Duitsland.

 

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is schrijver. Van zijn hand verschenen onder andere de romans Blauwe Maandagen, Figuranten, Fantoompijn, Tirza en De Man zonder Ziekte. Recent verscheen van hem De dood in Taormina (roman), en Slachters en Psychiaters, Reportages over de Zoektocht naar de Mens in Oorlogstijd. In 2023 kwam zijn nieuwste non-fictie boek uit: De Vluchteling, de Grenswacht en de Rijke Jood. Hij schrijft essays en columns voor onder andere NRC Handelsblad en de Volkskrant. In zijn werk beschouwt hij regelmatig onze omgang met onzekerheid, veiligheid en risico. 

 

Dalilla Hermans

Dalilla Hermans (1986) is een Rwandees-Belgische journalist, schrijver en theatermaker. Ze schreef diverse boeken, waaronder Brief aan Cooper en de Wereld, en Het Laatste wat ik nog wil Zeggen. Ze werkte als redacteur en columnist bij Charlie Magazine en heeft een column in dagblad De Standaard. Dalilla is tevens coördinator voor Brugge Culturele Hoofdstad 2030.  

 

Ook interessant