De snelheid en schaal van kunstmatige intelligentie opent ongekende mogelijkheden. Hoe voorkomen we dat we een legertje monsters van Frankenstein creëren die de democratie en de rechtsstaat bedreigen? Met o.a. internetpionier Marleen Stikker (directeur Waag), filosoof Bart van der Sloot en Tjark Tjin-A-Tsoi (CEO onderszoekinstituut TNO).

Zondag 16 juli - 12:20 uur NPO 1

Onder anderen te gast in deze aflevering

Marleen Stikker

Het internet is stuk, stelt internetpionier Marleen Stikker. Het grote geld en techreuzen als Google en Facebook hebben de digitale ruimte volledig overgenomen. Gelukkig kunnen we onze online soevereiniteit heroveren.

Bart van der Sloot

Bart van der Sloot is filosoof en specialiseert zich in privacy en big data. Hij doet regelmatig onderzoek naar nieuwe technieken zoals gezichtsherkenning, drones en artificiële intelligentie in opdracht van nationale en overzeese overheden en de EU.

Tjin-A-Tsoi

Tjin-A-Tsoi is voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Sanquin. Van 2014 tot 2020 was hij directeur-generaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eerder was hij onder meer werkzaam als algemeen directeur van het Nederlands Forensisch Instituut en als directeur Concurrentietoezicht bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Ook interessant