De snelheid en schaal van kunstmatige intelligentie opent ongekende mogelijkheden. Hoe fijn is dat? Of zijn we bezig een legertje monsters van Frankenstein te creëren, die de democratie en de rechtstaat bedreigen? In de vijfde aflevering van Het Filosofisch Kwintet gaat het over het Algemeen Belang en de rol van kunstmatige intelligentie. Presentator Clairy Polak Marleen Stikker (directeur van Waag en oprichter van de Digitale stad), Bart van der Sloot (techniekfilosoof in Tilburg), Tjark Tjin-A-Tsoi (CEO van TNO) en Reijer Passchier (hoogleraar Digitalisering en de democratische rechtstaat).

Te gast in deze aflevering

Marleen Stikker

Marleen Stikker (1962) is oprichter, directeur en bestuurder van Waag. Waag is uitgegroeid tot een leidend Europees onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij, en zet aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen. In 1993 stond ze aan de wieg van het internet. Als bedenker en 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde ze de eerste gratis toegangspoort tot een virtuele gemeenschap op het internet. In 2019 kwam Marleens boek Het internet is stuk: maar we kunnen het repareren uit. 

Bart van der Sloot

Bart van der Sloot specialiseert zich op het gebied van technologie en recht, privacy en Big Data. Hij werkt als associate professor aan het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society, Tilburg University, en is de General Editor van het European Data Protection Law Review. Bart is afgestudeerd in Filosofie en Recht. Hij heeft drie prestigieuze prijzen ontvangen: de NWO Top Talent beurs, de NWO Veni Grant en de KNAW Early Career Award. 

Tjark Tjin-A-Tsoi

Tjark Tjin-A-Tsoi is CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO. Van 2020 tot 2022 was hij Chief Executive Officer bij Sanquin, van 2014 tot 2020 was hij directeur-generaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En eerder was hij werkzaam als algemeen directeur van het Nederlands Forensisch Instituut en als directeur Concurrentietoezicht bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Hij is gepromoveerd in de theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. 

Reijer Passchier

Reijer Passchier (1987) is als Universitair Docent Staats- en bestuursrecht verbonden aan de Universiteit Leiden en als Hoogleraar Digitalisering en de democratische rechtsstaat aan de Open Universiteit. Tussen 2005 en 2007 was hij Adelborst bij de Koninklijke Marine en het Korps Mariniers. Hij was betrokken bij het project Nederlandrechtsstaat.nl. In 2021 verscheen zijn boek Artificiële intelligentie en de rechtsstaat.  

Ook interessant