Als iedereen diens eigenbelang nastreeft, dan komt dat ons allen ten goede, zeiden de klassieke economen al. Maar is dat wel zo? Ongelijkheid kan publieke belangen ook onder druk zetten. Moeten we anders naar onszelf en onze relatie tot de economische ordening leren kijken? Met o.a. econoom Fieke van der Lecq en classica Tazuko van Berkel.

Te gast in deze aflevering

Tazuko van Berkel

Tazuko van Berkel (1979) is classicus en universitair docent aan de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in antieke Griekse literatuur, geschiedenis en filosofie. Ze is lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW). Voor haar onderzoek naar economisch denken in de oudheid ontving ze in 2023 de Ammodo Science Award.

Jelle van Baardewijk

Jelle van Baardewijk (1982) werkt als filosoof aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is lector bedrijfsethiek aan de Hogeschool Rotterdam. Hij doet onderzoek naar morele vragen in en rond het bedrijfsleven, zoals de woningmarkt of belastingontwijking. Voor zijn boek Het Goede Leven en de Vrije Markt won hij de Socrates Wisselbeker. Hij is presentator bij YouTube-kanaal De Nieuwe Wereld.

Fieke van der Lecq

Fieke van der Lecq (1966) is algemeen econoom en bedrijfseconoom. Ze promoveerde in de geldtheorie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar loopbaan bekleedde zij functies in onderzoek, beleid, bedrijfsleven en media, waarvan de functie als hoofdredacteur van Economisch Statistische Berichten (ESB) de bekendste is. Momenteel is ze onder andere hoogleraar Pensioenmarkten aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Savriël Dillingh

Savriël Dillingh (1989) is politiek filosoof. Hij promoveert momenteel aan het Erasmus Institute for Philosophy and Economics (EIPE) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij studeerde cum laude af op toegepaste ethiek aan de Universiteit Utrecht. Eerder werkte hij aan het Fair Limits project, waarmee ethicus Ingrid Robeyns het fundament legt voor het limitarisme, dat een bovengrens aan rijkdom bepleit.

Ook interessant