Conflicten kunnen gezond zijn voor een democratische rechtstaat vol dynamiek en verschillen van inzicht. Maar conflict kan ook leiden tot stagnatie. Wanneer dient conflict het algemeen belang en wanneer wordt het destructief? In hoeverre is burgerlijke ongehoorzaamheid nodig om verandering te forceren? En tot welke offers zijn we bereid? Met o.a. filosoof Jurriën Hamer.

Te gast in deze aflevering

Jurriën Hamer

Jurriën Hamer is filosoof en jurist. Hij schreef het boek  Waarom Schurken Pech hebben en Helden Geluk. Hij studeerde rechten en filosofie aan de Universiteit Utrecht en promoveerde daar ook. Als schrijver, spreker en gespreksleider laat hij op humoristische en prikkelende wijze zien hoe filosofische ideeën over rechtvaardigheid, schuld en de vrije wil een enorme invloed op onze levens uitoefenen.

Martha Claeys

Martha Claeys (1994) is filosoof. Na studies in Berlijn en Chicago promoveerde ze aan de Universiteit Antwerpen. Ze schrijft en spreekt over de vraag hoe we ons goed tot elkaar kunnen verhouden. In 2023 verscheen haar boek ‘Trots, de filosofie van een emotie’ waarin ze laat ze zien dat deze emotie in woelige tijden van groot belang is.

Geerten Waling

Geerten Waling (1986) is historicus. Hij promoveerde in 2016 aan de Universiteit Leiden op het boek "1848 - Clubkoorts en Revolutie". Hij schreef meerdere boeken over de geschiedenis van de democratie. Sinds 2016 is hij columnist in EW Magazine, waar hij per 2023 ook fulltime redacteur is.

Herman Tjeenk Willink

Minister van staat Herman Tjeenk Willink (1942) was voorzitter Eerste Kamer, vicepresident Raad van State en meermalen kabinetsinformateur. Hij publiceerde recentelijk boeken als Groter denken, kleiner doen en Kan de overheid crises aan? In 2022 ontving hij de PrinsjesPrijs vanwege zijn bijzondere betekenis voor het parlement en de democratie in Nederland.

Ook interessant