Risico’s zijn er om uit te sluiten, gezondheid is er om te optimaliseren. We hebben de dood weliswaar (nog) niet geheel bezworen, maar we doen wat we kunnen. In de derde aflevering van dit elfde seizoen van Het Filosofisch Kwintet onderzoekt Clairy Polak met haar gasten hoe we ons moeten verhouden tot gezondheidsdrift.

Zondag 24 juli, 12:10 - NPO 1

Kunnen we meer grip krijgen op onze gezondheid, of is dat slechts schijn? Hoe werkt het maakbaarheidsdenken door in de zorg? En zijn we te veel bezig met onze gezondheid, of juist te weinig?

Presentator Clairy Polak spreekt hierover met hoogleraar filosofie en medische ethiek Ignaas Devisch, filosoof en voormalig Denker des Vaderlands Daan Roovers, sociaalwetenschapper Alana Helberg-Proctor en chirurg Baukje van den Heuvel. 

Over dit seizoen
Voor even leken we oppermachtig. Onze tijd werd gekenmerkt door ongekende welvaart, langdurige vrede en steeds meer individuele vrijheid. Het twaalfde seizoen van Het Filosofisch Kwintet gaat over macht en onmacht. In vijf afleveringen onderzoekt presentator Clairy Polak maakbaarheid in tijden van crises.

Lees meer over dit seizoen →

Over de gasten

Ignaas Devisch

Ignaas Devisch (Brugge, 1970) is een Belgisch hoogleraar in de filosofie, medische filosofie en ethiek. Zijn onderzoek gaat vooral uit naar vraagstukken over autonomie en verantwoordelijkheid in de gezondheidszorg. Als publieksfilosoof is hij regelmatig op televisie of radio om medisch-ethische kwesties te duiden.

Daan Rovers

Filosoof Daan Roovers (1970) was van 2019 tot 2021 Denker des Vaderlands. Aan de Universiteit van Amsterdam is ze docent Publieksfilosofie. Tegelijkertijd promoveert ze op de ontwikkeling van publieke opinie. Van haar hand verscheen diverse boeken en ze was hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

Alana Helberg-Proctor

Alana Helberg-Proctor is sociaalwetenschapper. In haar werk richt ze zich op diversiteit, etniciteit en ongelijkheid in de gezondheidszorg en medische wetenschap. Aan de KU Leuven onderzoekt ze onder andere hoe ‘ras’ en ‘etniciteit’ verschijnen in biomedisch onderzoek, gezondheidsbeleid en gezondheidszorg in Nederland en Europa.

Baukje van den Heuvel

Baukje van den Heuvel is gastro-intestinaal en oncologisch chirurg bij RadboudUMC. Ze is initiatiefnemer van Fit4Surgery, een trainingsprogramma dat patiënten voor operatie volgen, en dat herstel versnelt en de kans op complicaties verkleint.