Onze samenleving is gestoeld op het idee dat eigen verdienste bepaalt hoe ver je het schopt. Of, om met Louis van Gaal te spreken: geluk dwing je af. In deze aflevering onderzoekt Het Filosofisch Kwintet de maakbaarheid van ons persoonlijke leven.

Kunnen we worden wie we willen zijn, als we maar ons best doen? Ontstaan succesverhalen door eigen verdienste, of door fortuinlijke omstandigheden? En wat betekent een prestatiemaatschappij als de onze voor iedereen die géén doorslaand succes weet te maken van het leven?

Presentator Clairy Polak spreekt hierover met publicist Dalilla Hermans, filosoof Martha Claeys, schrijver/journalist Joost de Vries en filosoof/econoom Huub Brouwer.

Over dit seizoen
Voor even leken we oppermachtig. Onze tijd werd gekenmerkt door ongekende welvaart, langdurige vrede en steeds meer individuele vrijheid. Het twaalfde seizoen van Het Filosofisch Kwintet gaat over macht en onmacht. In vijf afleveringen onderzoekt presentator Clairy Polak maakbaarheid in tijden van crises.

Lees meer over dit seizoen →

Interviews met de gasten

Gasten in deze aflevering

Dalilla Hermans

Dalilla Hermans (1986) is een Rwandees-Belgische journalist, schrijver en theatermaker. Ze schreef diverse boeken, werkte als redacteur en columnist bij Charlie Magazine en heeft een column in dagblad De Standaard.

Joost de Vries

Joost de Vries (1983) is adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer en auteur van diverse romans. Hij is co-presentator van de literaire podcast Boeken FM en geldt als een veel geprezen essayist en columnist.

Martha Claeys

De Vlaamse Martha Claeys (1994) is doctor in de wijsbegeerte. Ze doet onderzoek naar morele emoties, meer specifiek naar de rol van trots en schaamte in een goed leven. Claeys maakt en host de bekroonde filosofie-podcast Kluwen, en doet bijzonder graag aan publieksfilosofie.

Huub Brouwer

Filosoof en econoom Huub Brouwer (1989) promoveerde in 2020 met een proefschrift met de veelzeggende titel Verdienste, Toeval, en Techtvaardigheid. Als assistent-professor houdt hij zich bij Tilburg University bezig met ethiek en politieke filosofie.