In een tijd waarin enkele grote technologiebedrijven weten wat onze voorkeuren zijn, hoe we leven en hoe we te beïnvloeden zijn, buigt Het Filosofisch Kwintet zich tijdens het Brainwash Festival op 28 oktober over de vraag wat dat betekent voor onszelf en voor de maatschappij. Zijn we nog baas over onze eigen gegevens en dus over onze eigen levens? Of zijn we marionetten die dansen naar de pijpen van bedrijven als Google en Facebook?

Onder leiding van Clairy Polak laten onderstaande deskundige denkers hun licht hierover schijnen.
 

Gasten in deze aflevering zijn:

Philipp Blom

De Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver. Blom studeerde in Wenen en Oxford en heeft historische werken als 'To Have and to Hold' en 'Enlightening the World' op zijn naam staan. Hij schrijft o.a. voor The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.

Evgeny Morozov

Evgeny Morozov, schrijver en onderzoeker, geboren in Wit-Rusland. Morozov heeft een maandelijkse column over de ontwikkeling van ‘Big Tech’ in onder meer El Pais, Corriere della Serra, Frankfurter Algemeine en NRC Handelsblad. Hij publiceerde onder meer 'The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom' en 'To Save Everything, Click Here: The Folly Technological Solutionism'.

Beate Rössler

Beate Rössler, hoogleraar Ethiek en voorzitter van de vakgroep Philosophy and Public Affairs aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werd geboren in Duitsland, promoveerde in Berlijn en schreef haar habilitatie over de waarde van privacy. Binnenkort verschijnt haar meest recente boek in het Nederlands onder de titel 'Autonomie. Een essay over het vervulde leven'.

Hans Schnitzler

Hans Schnitzler, filosoof en schrijver. In 2015 verscheen zijn boek ´Het digitale proletariaat: een (kleine) kritiek van de digitale rede´. Onlangs volgde het boek ´Kleine filosofie van de digitale onthouding´, waarin hij samen met studenten onderzoekt wat het betekent om offline te zijn in een wereld waarin we geacht worden continue online te zijn.