In onze serie Het F-woord hoor je het niet zelden van de personages: Educate yourself. Lees jezelf in over de strijd van feministen, want veel kritiek komt niet voort uit kennis, maar juist uit onwetendheid. Daarom verzamelden we een aantal handige kijk-, lees- en luistertips.

Op social media, in gesprekken en tijdens protesten wordt vaak educate yourself - onderwijs jezelf, geroepen. De laatste tijd hoor je die kreet vooral rondom de Black Lives Matter-beweging, maar die aansporing doet net zo goed opgeld voor de feminisme-beweging, die zo duidelijk aan het woord komt in onze webserie Het F-woord, zoals uitgezonden op het YouTube-kanaal van NPO 3

Want aan meningen geen gebrek. Helaas blijkt niet zelden dat deze meningen niet gebaseerd zijn op kennis, maar eerder op onwetendheid of blinde vlekken. Voor het maatschappelijke debat zou het derhalve waardevol zijn als mensen zich inlezen in de geschiedenis en de motivatie van de moderne vrouwenbeweging. 

Een feminist word je door je bewust te worden van de ongelijkheid in de samenleving. Dat kan je zelf zien, voelen en horen. Maar vaak zien we de ongelijkheid niet, omdat we er zo gewend aan zijn. Daarom is het goed om ‘jezelf te onderwijzen’. Er zijn heel veel boeken, podcasts, films en documentaires gemaakt over het feminisme. Wij geven je negen tips. 

#1. We Zouden Allemaal Feministen Moeten Zijn

In 2013 gaf feminist Chimamanda Ngozi Adichie een Tedtalk-lezing over wat het betekent om op dit moment feminist te zijn. Het filmpje werd drie miljoen keer bekeken en zelfs Beyoncé gebruikte Adichies teksten in haar nummer 'Flawless'.

Haar lezing is opgeschreven en te koop in boekvorm. Adichie maakt feminisme licht, toegankelijk en soms zelfs grappig — zonder voorbij te gaan aan de zwaarte van de problemen waar het feminisme voor strijdt. 

#2. The Guilty Feminist

Elke aflevering van de Britse podcast The Guilty Feminist begint met de zin: "I am a feminist, but.."  De zin wordt afgemaakt door host Deborah Frances-White of een van haar gasten met een situatie uit hun eigen leven waarin ze niet zo’n voorbeeldige feminist waren.

Bijvoorbeeld: "Ik ben een feminist, maar ik vind het eigenlijk jammer als ik een vrouwelijke Uber-chauffeur heb, omdat ik dan niet kan vragen of ze mijn koffer uit de kofferbak tilt." De rest van de aflevering praten Frances-White en haar gasten met heel veel humor over feministische onderwerpen. De podcast won Goud bij de Britisch Podcast Awards in juli 2020. 

#3. Feminists: What Were They Thinking

De Netflix-documentaire Feminists: What Were They Thinking gaat over de feministen van de jaren zeventig: over hun leven en hun gedachten. Tegelijkertijd gaat het over hoe hun strijd nu nog steeds belangrijk is. 

#4. Witte Onschuld

In Witte onschuld onderzoekt antropologe Gloria Wekker het Nederlandse racisme en de paradox daarvan: racisme zit in elke laag van onze samenleving, tegelijkertijd wordt door veel Nederlanders ontkend dat racisme een ‘Nederlands ding’ is.

Ze bespreekt ook de intersectionaliteit van onderdrukking: racisme, seksisme en andere vormen van discriminatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

#5. De Nieuwe Feministische Leeslijst

Het boek De Nieuwe Feministische Leeslijst, samengesteld door Marja Pruis, bestaat uit 22 essays. Elk essay, geschreven door verschillende Nederlandse feministen, gaat over een feministische klassieker die nu nog relevant is: door dit boek te lezen krijg je een overzicht van de belangrijkste feministische werken en een inkijkje in hoe de thema’s van toen nog steeds belangrijk zijn. 

#6. Contrapoints

Contrapoints is het YouTube-kanaal van de Amerikaanse filosofe Natalie Wynn. Ze praat over filosofie, gender, politiek, racisme en seksualiteit en legt op een humoristische wijze progressieve linkse ideeën zoals rapeculture of culturele toe-eigening uit.

Tegelijkertijd is ze ook kritisch op linkse gedachtes zoals bijvoorbeeld cancel culture. Wynn, vaak in haar drag outfit, is surrealistisch, sarcastisch, strijdlustig en ongelofelijk grappig. 

#7. Waarom Feminisme Goed Is Voor Mannen

Oprichter van project Emancipator (ook een aanrader: een project dat mannen emancipatie nastreeft) Jens van Tricht schrijft in het boek Waarom Feminisme Goed Is Voor Mannen dat ook mannen door genderongelijkheid in hun vrijheid worden beperkt. Mannen mogen niet huilen, niet kwetsbaar zijn en zich niet mooi maken. Volgens van Tricht draagt dit bij aan de agressie die in veel mannen te vinden in. Dus: feminisme is ook voor mannen. 

#8. Lillith Magazine

Lilith is een intersectioneel feministisch mediaplatform en een glossy waar overwegend vrouwen aan het woord komen over politiek, economie, media, kunst, mode en wetenschap. Lilith brengt de vierde feministische golf in kaart met journalistiek, activisme en lifestyle. Oprichtsters Clarice Gargard en Hasna El Maroudi worden vaak de stem van hun generatie genoemd. 

#9. Damn, Honey

DAMN, HONEY is een tweewekelijkse podcast opgericht en gepresenteerd door Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen. In de afleveringen onderzoeken ze wat intersectioneel feminisme voor hen betekent en nemen ze luisteraars mee in hun eigen leerproces.

 Ze hebben het bijvoorbeeld over ‘fast fashion, dik zijn, de menstruatiecyclus, borsten, validisme, cat calling, vrouwen in de politiek, sport en kunst, over het niet-moederschap, seksueel plezier, de geschiedenis van de Nederlandsche vrouwenbeweging, autisme, heteronormativiteit, porno en abortus’. De podcast is makkelijk op de fiets te luisteren en super herkenbaar voor alle vrouwxn van nu. 

Het F-Woord verschijnt elke vrijdag van augustus om 15:00 op het YouTube-kanaal van NPO 3 en op deze site. Kijk hieronder aflevering 2: Stem Van de Feminist.

Klik verder