Een online consult live via Instagram

Onderzoek op maandag 25 oktober om 16:00 een voor jou belangrijke (levens)vraag over het klimaat. Dit doe je samen met onze huisfilosoof Ernst Meijer. Hij keert graag samen met jou je gedachten binnenstebuiten in Het Filosofisch Spreekuur, live op Instagram.

Hieronder vind je vragen die tot nu toe zijn onderzocht. Zelf een vraag stellen? Volg ons op Instagram en wie weet zien we jou in het volgende spreekuur.

Eerdere sessies

Waarom leidt rijkdom vaak tot overvloed?

Waarom leidt rijkdom vaak tot overvloed, en is dat dan moreel te rechtvaardigen? Het eerste is de kernvraag van Cecile, maar in overvloed zit eigenlijk al een moreel oordeel. Maar is dat echt zo, vraagt filosoof Ernst op zoek naar uitleg.

Waar ligt de grens tussen goed voor jezelf zorgen en egocentrisme?

Anouk vraagt zich af waar de grens ligt tussen goed voor jezelf zorgen en de wereld alleen om jezelf laten draaien. En is dat dan egocentrisme, of egoïsme?

Waarom is eenzaamheid per se een probleem?

Eenzaamheid is voor Irene een persoonlijk thema. Maar waarom wordt het in de maatschappij zo vaak als probleem benaderd?

Waarom denk ik altijd dat ik overal invloed op heb?

Waarom denk ik altijd dat ik overal invloed op heb? Het geeft me erg het gevoel dat ik daarom ook overal (mede) verantwoordelijkheid voor ben. Is dit een ego-dingetje? Ik kan bijv. dingen vaak aanvoelen of aan zien komen en anderen en mezelf daardoor behoeden voor ‘missers’. Hartstikke mooi en handig, maar ook erg vermoeiend en weleens vervelend voor een ander.

Hoe zorg ik dat ik niet in een mentale lockdown kom?

Er werd ook volop gefilosofeerd over de coronacrisis:

Hoe zorg ik dat ik niet in een mentale lockdown kom? Hoe ga ik straks dealen met zoveel mensen om me heen? Welk effect heeft deze crisis op mijn kleuter? En hoe ga ik om met mijn behoefte aan maatschappelijke ondersteuning?