Dus ik volg

Afscheid van de volger

Zondag 28 juni, 23.00 - NPO 2

Eenmaal als volgeling opgenomen in een hechte gemeenschap van gelijkgestemden, kunnen de twijfels binnensluipen. Vooral in groepen die manipulerende methoden hanteren om hun volgelingen in toom te houden, vergt het moed en kracht om je daaraan te ontworstelen.

Sjoukje Drenth-Bruintjes

Exit-counsel Sjoukje Drenth Bruintjes helpt mensen zichzelf te bevrijden uit dit soort situaties. Hoe ver de invloed van sommige groepen gaat ervoer zij toen ze een afvallige van de Noorse Broeders in behandeling had en er wekenlang een busje in haar straat postte.

Ellen Heijmerikx

In deze zelfde geloofsgemeenschap groeide schrijfster en bloemist Ellen Heijmerikx op. Ondanks de destructieve werking van de extreme sekte bleef ze jarenlang trouw volgeling, voornamelijk om haar ouders niet teleur te stellen. Op haar 23ste vond ze de moed om eruit te stappen.

Psycholoog Johan Detraux helpt mensen als Anja Hermans (ex-ALF, aflevering 1) om te deradicaliseren. Ooit zelf Jehova's Getuige gebruikt hij deze ervaringen bij zijn behandelingen. Zoals bij Patrick Haeck, die al jarenlang procedeert tegen de geloofsgemeenschap. Hij werd door hen verstoten omdat hij te veel vragen stelde. Nu geeft Haeck lezingen over het belang van het beschermen van je individualiteit en over de moed die ervoor nodig is om de groep te verlaten.

Stine Jensen en Anja Hermans