Eenmaal als volgeling opgenomen in een hechte gemeenschap van gelijkgestemden, kunnen de twijfels binnensluipen. Vooral in groepen die manipulerende methoden hanteren om hun volgelingen in toom te houden, vergt het moed en kracht om je daaraan te ontworstelen.

Kijk het volledige interview met Ellen Heijmerikx

Schrijfster en bloemist Ellen Heijmerikx groeide op in de orthodox-christelijke gemeenschap De Noorse Broeders. Ondanks de destructieve werking die ze hiervan ondervond, bleef ze jarenlang trouw volgeling, voornamelijk om haar ouders niet teleur te stellen. Op haar 23ste vond ze de moed om eruit te stappen. 

Stine sprak zeer uitgebreid met Heijmerikx over haar levensverhaal. Kijk dat gesprek hieronder terug.

Lees meer

Over deze aflevering

Exit-counselor Sjoukje Drenth Bruintjes helpt mensen zichzelf te bevrijden uit dit soort situaties. 

Sjoukje Drenth-Bruintjes

Schrijfster en bloemist Ellen Heijmerikx groeide op in zo'n groepering. Ondanks de destructieve werking die ze hiervan ondervond, bleef ze jarenlang trouw volgeling, voornamelijk om haar ouders niet teleur te stellen. Op haar 23ste vond ze de moed om eruit te stappen. 

Ellen Heijmerikx

Psycholoog Johan Detraux helpt mensen als Anja Hermans (ex-ALF, aflevering 1) om te deradicaliseren. Ooit zelf Jehova's Getuige gebruikt hij deze ervaringen bij zijn behandelingen. Zoals bij Patrick Haeck, die al jarenlang procedeert tegen de geloofsgemeenschap. Hij werd door hen verstoten omdat hij te veel vragen stelde. Nu geeft Haeck lezingen over het belang van het beschermen van je individualiteit en over de moed die ervoor nodig is om de groep te verlaten.

Stine Jensen en Anja Hermans

De andere afleveringen