Dus ik volg

De kracht van de groep

Zondag 21 juni, 23.00 - NPO 2

Het effect van mensen om je heen met dezelfde ervaringen, hetzelfde lot, kan een positieve invloed hebben op het individu.

Zo raakte ex-officier bij de luchtmobiele brigade Koen Brinkgreve op drift na diverse uitzendingen naar oorlogsgebieden. Als de broederschap, waar hij aan hecht, wegvalt bij thuiskomt, gaat hij op zoek naar nieuwe manieren om zich te verbinden met anderen - hij wordt ademtherapeut.

Basgitarist Wouter van der Meulen verloor de grip tijdens zijn jonge jaren als punkmuzikant en raakte verslaafd aan de heroïne. Met een gedisciplineerde groepstherapie kwam hij niet alleen zijn eigen verslaving te boven maar helpt hij nu anderen om hun verslaving het hoofd te bieden.

Samuel Vermeulen

Dat die positieve kracht van de groep ook verslavend kan werken zien we bij advocaat Samuel Vermeulen. Zijn rumoerig verlopen leven begon bij de Bhagwan, van wie zijn ouders volgelingen waren. Samuel is bang dat hij zonder een ander naast zich niemand is. Met als gevolg ingewikkelde relaties met talloze vrouwen en een rondgang langs vele levensgeluk-therapieën. Hij zegt zijn goedbetaalde baan als advocaat op om achter de redenen van zijn groeps-verslaving te komen.

Jean Pierre van den Ven

Psycholoog Jean-Pierre van de Ven licht toe waarom groepen kunnen helpen bij psychologische problemen van het individu. En waarschuwt voor de keerzijde: de totale afhankelijkheid van de groep.

Ademcirkel