In het huidige klimaat, waarin een toenemende hang naar identiteit voor oplopende spanningen en polarisatie zorgt, vraagt Stine zich af of er nog ruimte en speelsheid is in het identiteitspolitieke denken.

Kijk het volledige interview met Kenan Malik

Stine Jensen sprak uitgebreid met schrijver Kenan Malik voor deze aflevering van Dus Ik Volg, over identiteitspolitiek, racisme en waarden. De oproep van Malik: kijk voorbij identiteit, kijk naar wat iemands waarden zijn.

Kijk de lange versie van het interview met Malik.

Lees meer

Over deze aflevering

Het levensverhaal van schrijver en journalist Babah Tarawally vormt de leidraad in deze aflevering. Gedurende zijn jarenlange asielprocedure probeerde Tarawally, soms op pijnlijke en dan weer grappige wijze, om ‘Nederlander’ te worden. Hij slaagde hierin zonder verlies van zijn eigenheid, door gebruik te maken van de Afrikaanse filosofie van ‘Ubuntu’: 'Ik ben omdat wij zijn.'

Babah Tarawally

In hun columns raakten Esmaa Alariachi, bekend van De Meiden van Halal, en Stine met elkaar in de clinch over hete hangijzers als het dragen van een boerka en homoseksualiteit. Bij een kop koffie proberen ze - tevergeefs - nader tot elkaar te komen. Op aanraden van schrijver en politiek commentator Kenan Malik doet Stine nog een poging. Met als uitgangspunt het belang van waarden, in plaats van identiteit.

Esmaa Alariachi en Stine Jensen

Vlaams hoogleraar sociale wetenschappen Filip Boen neemt Stine mee naar zijn favoriete plek: de tribune van voetbalclub Beerschot. Hij is gespecialiseerd in het wij-zij denken op de sportvelden en vertaalt dat naar de maatschappij.

Het onderzoek dat psycholoog Jellie Sierksma doet bij jonge kinderen laat zien dat kinderen van jongs af aan al geneigd zijn hun eigen groep te helpen.

Experiment basisschool

De andere afleveringen