Dus ik volg

De geboorte van de volger

Zondag 7 juni, 23.00 - NPO 2

Volgen kan beginnen als een tamelijk onschuldige aanbidding van bijvoorbeeld een rebelse popgroep of een heldin uit een romantische film. Maar wat als zo'n adoratie extremere vormen gaat aannemen? Als je eigen autonomie in het geding komt? Wat voor consequenties kan dat hebben voor de volger?

Vragen die Stine o.a. stelt aan Doortje Smithuijsen. Deze filosoof en journalist houdt zich bezig met een zeer eigentijds fenomeen, namelijk dat van ‘influencers’.

Kylie Jenner-look-a-like Kasia Dolkowksa

Hoe ver je kunt gaan als volgeling wordt duidelijk in het verhaal van de Vlaamse criminoloog Anja Hermans. Zij raakte als tiener in de ban van het Animal Liberation Front en in opdracht van de charismatische leider pleegde zij heftige aanslagen. Ze belandde er zelfs voor in de gevangenis. Wat was het kantelpunt?

André van der Braak

Hoogleraar boeddhisme en zenleraar André van der Braak raakte op zijn zeventiende in de ban van de Amerikaanse goeroe Andrew Cohen. Van der Braak verbrak zijn relatie, zei zijn ouders en zijn baan vaarwel en kocht een enkeltje USA. Elf jaar later keerde hij gedesillusioneerd terug naar Nederland.

Vicky, dochter van Stine bij de kapper