Volgen kan beginnen als een tamelijk onschuldige aanbidding van bijvoorbeeld een rebelse popgroep of een heldin uit een romantisch film. Maar wat als zo'n adoratie extremere vormen gaat aannemen? Als je eigen autonomie in het geding komt? Wat voor consequenties kan dat hebben voor de volger?

Kijk het volledige interview

Stine Jensen sprak uitgebreid met filosoof André van der Braak over volgen. De hoogleraar boeddhisme en zenleraar raakte op zijn zeventiende in de ban van de Amerikaanse goeroe Andrew Cohen. Van der Braak verbrak zijn relatie, zei zijn ouders en zijn baan vaarwel en kocht een enkeltje USA. Elf jaar later keerde hij gedesillusioneerd terug naar Nederland.

Kijk de lange versie van het interview met Van der Braak.

Lees meer

Over deze aflevering

Stine onderzoekt de geboorte van de volger en spreekt onder meer met Doortje Smithuijsen. Deze filosoof en journalist houdt zich bezig met een zeer eigentijds fenomeen, namelijk dat van ‘influencers’.

Hoe ver je kunt gaan als volgeling wordt duidelijk in het verhaal van de Vlaamse criminoloog Anja Hermans. Zij raakte als tiener in de ban van het Animal Liberation Front en in opdracht van de charismatische leider pleegde zij heftige aanslagen. Ze belandde er zelfs voor in de gevangenis. Wat was het kantelpunt?

André van der Braak

Hoogleraar boeddhisme en zenleraar André van der Braak raakte op zijn zeventiende in de ban van de Amerikaanse goeroe Andrew Cohen. Van der Braak verbrak zijn relatie, zei zijn ouders en zijn baan vaarwel en kocht een enkeltje USA. Elf jaar later keerde hij gedesillusioneerd terug naar Nederland.

Vicky, dochter van Stine bij de kapper

De andere afleveringen