Ruben houdt erg van gamen en kan behoorlijk kwaad worden als hij niet wint. Zijn moeder zegt dan vaak dat het maar een spelletje is. “Het is niet echt.”

Maar daar is hij het niet mee eens. Voor hem is het echt. Samen met de denktank van Dus ik Ben Jr. gaat Ruben op zoek naar wat echt is en wat niet. Is echt alleen echt als je het met je zintuigen kunt waarnemen?

Bij wijze van experiment ondergaat Manal de werking van de Oculus Rift, de virtual reality bril waarbij grenzen tussen de echte en de virtuele wereld vrijwel geheel wegvallen. En Ruben gaat op bezoek bij filosoof Koert van Mensvoort die uitlegt hoe ‘onechte’ dingen toch deel uit kunnen maken van ons leven. “Onecht en echt lopen nogal eens in elkaar over.”
Stine Jensen noemt de Franse filosoof Jean Baudrillard die zich veel heeft beziggehouden met het onderwerp. Als we op reis gaan bereiden we ons meestal goed voor en hebben al veel beelden in ons hoofd voordat we iets in het echt zien. “We hebben eigenlijk nooit meer een echte originele ervaring met de werkelijkheid omdat we worden gebombardeerd door beelden.”