Is er leven na de dood? Is het minder erg om dood te gaan als je oud bent? Wat is het nut van het leven? Bestaat reïncarnatie?

Filosoferen is leren sterven.

Filosoof Cicero (106 v.Chr. )

Sam vertelt dat hij, sinds zijn oma is overleden, een beetje bang is geworden voor de dood. Hebben de anderen dat ook?

De denktank heeft daar verschillende ideeën over.
- Ik heb een heel sterk geloof dus ik ben niet bang voor de dood.
- Ik ben bang dat de dood iets heel erg niet leuks is.
- Het probleem is dat de mensen die dood zijn gegaan ons niet kunnen vertellen wat er daar is gebeurd. Dus waar moet je bang voor zijn?

Stine: Een bekende uitspraak van filosoof Cicero (106 v.Chr. ) is: “Filosoferen is leren sterven.” Dat we dood gaan en dat we erover kunnen nadenken is het allerbelangrijkste van de mens. Als je leert erover na te denken raak je vertrouwd met de dood en wie weet ben je niet langer bang.

Bang zijn voor de dood is zonde.

René Gude, Denker des Vaderlands

Angst voor de dood heeft vooral te maken met de angst voor het onbekende.
Omdat we zo weinig weten over de dood en waar we ons op zouden moeten voorbereiden gaat Tim te rade bij filosoof René Gude (56). Hij is ernstig ziek en heeft niet zo lang meer te leven. Is hij bang voor de dood?
Volgens Gude maken we door het stellen van die vraag een denkfout. Als je bang bent voor de dood is dat omdat je er niks van afweet en je er allemaal enge dingen bij gaat verzinnen. Net zoals angst voor spinnen, wat in feite hele kleine, onschuldige beestjes zijn.
René Gude is niet bang voor de dood omdat je doorleeft in de gedachten van anderen. Een troostrijke gedachte, en dat vindt Sam ook.
Het enige wat we zeker weten over de dood is dat we eigenlijk nog helemaal niks zeker weten. We moeten dus leren leven met onzekerheid.

Deze aflevering van Dus ik ben Jr. wordt zondag 19 januari om 11.25 uur uitgezonden op Ned 3.