Wat is de waarde van kunst en wat heb ik ervoor over?

Jan Jaap van der Wal vraagt het aan theatermaakster Nhung Dam, “omdat zij over het vermogen beschikt het leven iedere dag uit te vinden”.
Nhung vertelt in haar betoog over het eerste moment dat ze oog in oog stond met een schilderij en de lichamelijke sensatie ervoer: Dit hoort bij mij! Ze komt tot de conclusie dat je jezelf de schoonheid van kunst moet gunnen.

In veilinghuis Christie’s spreekt Jan Jaap van der Wal erover door met Jop Ubbens, directeur van Christie’s, architect Sibel Eskici en cultuurfilosoof Maarten Doorman.

Jop Ubbens: “Het is een voorwaarde emotioneel door kunst geraakt te worden. Vervolgens ga je afwegen wat het je waard is.”

Maarten Doorman: “Los van de financiële waarde zit de waarde van kunst voor een groot deel in de verbeelding.”

Sibel Eskici: “Ik heb cirkels doorbroken (allochtoon/autochtoon, man/vrouw, rijk/arm) door kunstenaar te worden. Het vrije denken, los zijn van vanzelfsprekendheden, heeft daarbij geholpen.”

Brainwash is een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines elkaar tegenkomen. Op de mooiste plekken in de binnenstad van Amsterdam confronteren invloedrijke denkers en artiesten uit binnen- en buitenland de bezoekers met de uitdagingen van onze tijd. Tijdens de eerste editie van het uitverkochte Brainwash Festival in oktober 2014, kwamen 1700 bezoekers en 100 sprekers bij elkaar om na te denken over de grote en kleine vragen van het leven.

Brainwash is een initiatief van Brandstof, The School of Life en Human.
 

Alle eerdere afleveringen in de serie Dus ik Ben