“Empathie kun je leren, net zoals fietsen of autorijden.”

Wat is empathie en waarom is het van belang? Filosoof Roman Krznaric is ervan overtuigd dat empathie een revolutie in menselijke relaties kan veroorzaken. “Zonder empathie zijn we emotioneel stokdoof.” Vervolgens geeft hij manieren en voorbeelden hoe we ons empathisch vermogen kunnen ontwikkelen.

Naar aanleiding van het betoog van Krznaric volgt in Burger’s Zoo een rondetafelgesprek met primatoloog Jan van Hooff, psycholoog Carsten de Dreu, doet o.a. onderzoek naar conflictbeheersing, en kinder- en jeugdtherapeute Marjorie Lucas. Zij geeft les over empathie op scholen van het Humanistisch Vormingsonderwijs. Het gesprek staat onder leiding van Jan Jaap van der Wal.

Brainwash is een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines elkaar tegenkomen. Op de mooiste plekken in de binnenstad van Amsterdam confronteren invloedrijke denkers en artiesten uit binnen- en buitenland de bezoekers met de uitdagingen van onze tijd. Tijdens de eerste editie van het uitverkochte Brainwash Festival in oktober 2014, kwamen 1700 bezoekers en 100 sprekers bij elkaar om na te denken over de grote en kleine vragen van het leven.

Brainwash is een initiatief van Brandstof, The School of Life en Human. 

Alle eerdere afleveringen in de serie Dus ik Ben