Troost en Tragiek.

“Het tragische aspect van het leven is dat we als kwetsbare onvolmaakte wezens onvermijdelijk zullen lijden. Met als uiteindelijke lotsbestemming de dood.”
Volgens filosoof en cabaretier Tim Fransen hebben mensen de neiging het noodlot te willen vermijden door controle te houden, waarbij ze zelfs genoegen nemen met de illusie van controle. Fransen pleit voor een meer oprechte houding ten aan zien van het lot. Door het tragische te omarmen en de vele manieren van ontkenning te bestrijden.
“Echte troost ontstaat pas met de erkenning van het tragische.”

Hoe ging Ada de Jong verder nadat het ondenkbare haar overkwam. Ze zag man en kinderen voor haar ogen verongelukken in de bergen. Jan Jaap van der Wal wil weten of je zo’n hartverscheurend ongeluk überhaupt kunt bevatten. En waar je troost vindt.
De Jong: “Ik heb méters boeken gelezen om herkenning te vinden. Mensen die ook troost zochten. (…) Het niet in een hogere macht geloven heeft als voordeel dat je dan gewoon kunt zeggen: Dit was domme pech.”
Predikant Henk Leegte: “De bijbelse verhaaltraditie is de neerslag van duizenden jaren menselijke ervaring. Het heeft iets troostrijks om in die oude taal te lezen dat je niet de eerste bent

Brainwash is een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines elkaar tegenkomen. Op de mooiste plekken in de binnenstad van Amsterdam confronteren invloedrijke denkers en artiesten uit binnen- en buitenland de bezoekers met de uitdagingen van onze tijd. Tijdens de eerste editie van het uitverkochte Brainwash Festival in oktober 2014, kwamen 1700 bezoekers en 100 sprekers bij elkaar om na te denken over de grote en kleine vragen van het leven.

Brainwash is een initiatief van Brandstof, The School of Life en Human.