Durf te vragen

Arjan Postma

In de vierde aflevering van Durf te vragen, stellen we jullie vragen aan boswachter en schrijver Arjan Postma. Naar aanleiding van de uitzending van Medialogica over de wolf in Nederland, beantwoordt hij vragen over jagen, natuurbeheer en de wilde natuur in Nederland.

Maar weinig dieren in Nederland worden zo verafschuwd en aan de andere kant zo idolaat aanbeden als de wolf. Argos Medialogica onderzocht de beeldvorming rond de wolf. We stelden jullie vragen naar aanleiding van de aflevering over de wolf vragen over wild en natuur in Nederland aan boswachter en schrijver Arjan Postma.

Arjan Postma werkte jaren als boswachter voor Landschap Noord-Holland. Daarnaast werd hij bekend op als televisiepersoonlijkheid in De Natuur draait door, een rubriek in De Wereld draait door, bij De Slimste Mens en met de RTL-natuurquiz Het zijn net Mensen. In zijn Brainwash Talk vertelde hij over wat je van mieren kan leren.

Dit is de vierde aflevering van Durf te vragen, een rubriek van HUMAN waarin denkers, doeners en doendenkers jullie vragen beantwoorden.

#1. Romantisch verlangen

Bergman: "Waarom is de wolf nodig? Is het dier van aantoonbare meerwaarde of is het een romantisch verlangen van natuurpuristen?"

#2. Natuurlijke staat

Peter: "De natuur in Nederland is volledig gecultiveerd, in hoeverre is restauratie van bossen realistisch, waarbij je probeert deze in de oude natuurlijke staat terug te brengen?"

#3. Dode schapen

André: "Is het beter omwille van de dode schapen bij de boeren om geen wolven in onze natuur te hebben en de enkele wolven die er zijn in een dierentuin op te nemen?"

#4. Afschieten

Inge: "Er bestaat veel commotie rondom de afschotaantallen van grote grazers in de Oostvaardersplassen, maar vrijwel geen aandacht voor het afschot op de Veluwe. Wat zegt dit over hoe we omgaan met natuur?"

#5. Bevolkingsgroei van de wolf

Darryl: "Voor de wolven die vanuit Duitsland naar Nederland komen is er nog genoeg ruimte. Maar op een dag is elk stuk vergeven, wat is de prognose als Noordwest-Europa ‘vol’ is?"

# 6. Waarom euforie

Mieke: "Waarom is de wolf een beschermd dier en waarom worden mensen zo euforisch als er een wolf gesignaleerd wordt? Ik begrijp dit niet, de wolf past naar mijn mening niet meer in de Nederlandse natuur."

# 7. BONUSVRAAG

Seven: "Hoe kan ik de biodiversiteit onder de grond in mijn tuin het beste meten en/of verbeteren? Mijn tuin bestaat uit gras, borders, bomen en heggen."

Verder kijken