Het laatste verhoor

Duivelse Dilemma's

Hoe ver ga je in het opofferen van vrijheid ten behoeve van veiligheid?

Maandag 26 november 2018, 22:55 uur op NPO 2

Twee rechercheurs hebben nog acht uur om een terrorismeverdachte, de Somalisch-Nederlandse Mahdi Nurani, tot een bekentenis te brengen. Hij wordt ervan verdacht een aanslag voor te bereiden, maar hard bewijs ontbreekt. Mogen ze hem vasthouden om erger te voorkomen? Hoe ver ga je in het opofferen van vrijheid ten behoeve van veiligheid?

Gedreven, maar beducht voor tunnelvisie, beginnen de rechercheurs aan het verhoor van Mahdi. Steeds een stapje dichterbij, langzaam omsingelen ze hem van verschillende kanten. Tot dan toe heeft de verdachte zich beroepen op zijn zwijgrecht. Echter door middel van vernuftige ondervragingstechnieken en het inwerken op Mahdi’s behoefte te praten over zijn geloof, krijgen ze hem zover zijn stilzwijgen te doorbreken. Dit tot grote frustratie van zijn advocaat. Wekt hij hierdoor sympathie op of brengt hij zichzelf in de problemen? Ontegenzeggelijk maakt hij indruk op zijn ondervragers en hij weet hen persoonlijk te raken. 

Met o.a.
Adam Kissequel (Mahdi Nurani)   
Janneke Remmers (rechercheur Marjan van Lamswaard)
Fahd Larhzaoui (rechercheur Marwan Zahiri)  
Dragan Bakema (advocaat Romboud Krom)

Regie: Jaap van Heusden
Scenario: Oscar van Woensel
Camera: Melle van Essen

Jaap van Heusden regisseerde eerder voor Human de Duivelse Dilemma's Drone, De verloren zoon en Het offer. Zijn film In Blue ontving tijdens het Nederlands Film Festival 2018 drie Gouden Kalveren (beste actrice, scenario en regie) en drie nominaties (beste film, montage, geluid).
Ook cameraman Melle van Essen sleepte de afgelopen jaren een aantal Gouden Kalveren in de wacht. 

Visie van de regisseur
Jaap van Heusden: 'Er lijkt geen uitweg zonder kleerscheuren uit dit dilemma. Of onze vrijheid lijdt schipbreuk en er worden ook onschuldigen opgesloten. Of onze veiligheid wordt geweld aangedaan en er vallen doden. Dat laatste voelt op de korte termijn het meest urgent. Door heen en weer te schieten met je sympathie en loyaliteit en van dichtbij mee te leven met zowel de onderzoekers als de verdachte wil deze film het menselijke gezicht achter dit dilemma tonen. En daarmee de vraag stellen hoever we willen gaan in het opofferen van de vrijheid om veilig te kunnen zijn in ons land.'

Premiere en debat in De Balie

Het laatste verhoor gaat eind november in première in De Balie. Speciaal voor deze avond wordt een essay geschreven en voorgedragen door schrijver en filmkenner  Willem Jan Otten. De deelnemers aan het debat worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

Willem Jan Otten (1951) is schrijver, essayist, dichter en filmbeschouwer. In 2014 won hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn beschouwend oeuvre, vanwege zijn originaliteit en persoonlijke manier van schrijven. In zijn werk speelt het spel tussen kijken, niet kunnen kijken en de spanning van het bekeken worden, en neemt hij je denkend op papier mee naar een uitkomst die ook voor hem nog onbekend is.