Een vader probeert wanhopig te voorkomen dat zijn geradicaliseerde zoon vertrekt naar Syrië. Mag hij zijn zoon verraden om zijn martelaarsdood te voorkomen?

Regie: Sander Burger 
Scenario: Sander Burger en Hassan Bahara
Met Abdelfatah Ahmed Salah, Aziz Akazim, Habiba Tribou, Adam Benyahia, Hajar Belkhadda

Debat Duivelse Dilemma's: Mijn zoon is Jihadist

Kees Vlaanderen gaat in gesprek met ouders van Syriëgangers. Filosoof Ger Groot draagt zijn essay 'Meeslepend jihadisme' voor. En een debat met schrijver Hassan Bahara (De Groene Amsterdammer), terrorismedeskundige Mark Singleton (ICCT) en pedagogisch wetenschapper Stijn Sieckelinck (UU).

Regisseur en scenarioschrijver Sander Burger

Sander Burger (1975) won in 2004 de NPS Kort!-prijs voor Koen! In 2006 regisseerde hij zijn eerste speelfilm, Oliver etc. Met de acteurs Dragan Bakema en Maria Kraakman maakte hij Hunting & Zn, een film over de achterkant van de ogenschijnlijk nette Nederlandse samenleving. Voor Duivelse Dilemma’s maakte Burger in 2013 Een Tweede Kans en in 2014 Geraakt.

Scenarioschrijver Hassan Bahara

Hassan Bahara (1978) is schrijver en redacteur van De Groene Amsterdammer. Hij deed jarenlang onderzoek naar radicalisering en publiceert in 2016 het boek Tegen de vijand heb ik ook wat te zeggen, waarin hij een analyse geeft van de ontwikkeling van het jihadisme in Europa sinds 2001. Hij schreef een indringend portret van de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed Bouyeri, en zijn radicaliseringsproces. Voor De Groene volgt hij de jihadprocessen in Amsterdam tegen verdachten van ronselpraktijken voor de jihad.

Debat Mijn Zoon is Jihadist

Essay Ger Groot

Download hier essay Ger Groot
Ger Groot stond al lang op het verlanglijstje van Duivelse Dilemma's. Hij doceert cultuurfilosofie en wijsgerige antropologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft een column in Trouw en is een groot filmliefhebber. Hij beschreef eerder al hoe redenen voor radicalisering niet te vangen zijn in wetten en regelmatigheden, maar te maken hebben met de al te menselijke ervaring dat ons evenwicht precair is en de bodem ieder moment onder onze voeten kan wegzakken. Speciaal voor Mijn zoon is jihadist schreef hij een essay over radicalisering in het licht van een ander, ook maar al te menselijk gegeven: het verlangen naar een groots en meeslepend leven.