De zoon van een rechter (Reinout Bussemaker) is betrokken bij de gruwelijke dood van een meisje. Levert hij zijn zoon (Christiaan Sons) uit aan het Recht dat hij lief heeft? Of houdt hij hem de hand boven het hoofd?

De zoon van een rechter is betrokken bij de gruwelijke dood van een meisje. Zal de rechter trouw zijn aan het Recht, dat hij hoog houdt?
''Het Offer' is een film over een rechter die zijn zoon offert. En een film over een vader die zichzelf verloochent om zijn zoon te redden. Met in beide gevallen vernietigende gevolgen.

Met Reinout Bussemaker, Christiaan Sons, Renée Fokker, Mark Rietman, Jaap Spijkers e.a.
Regie Jaap van Heusden; scenario Patrick van Es.

Jaap van Heusden over 'Het Offer'

"Uit mijn jeugd ken ik waarschijnlijk geen duivelser dilemma dan dat van aartsvader Abraham. Die van een stem hoorde: 'Draag je zoon op als een brandoffer.' En Abraham gehoorzaamde zijn god!"

Jaap van Heusden kwam op de shortlist voor de Studenten Oscars met zijn Een ingewikkeld verhaal, eenvoudig verteld'. Zijn single play Ooit werd genomineerd met een Gouden Kalf. Zijn film Win/win won onlangs Prix Europa Geneve voor het beste scenario.

Essay Liesbeth Noordegraaf-Eelens: 'Alleen wat men lief heeft kan men offeren'

Liesbeth Noordegraaf-Eelens is als filosoof en econoom verbonden aan de Erasmus School of Economics.
Zij zag de film Het Offer en schreef een essay.

'De film van Jaap van Heusden laat goed zien waar het bij offeren om gaat. Het op zich nemen van de morele en onvoorwaardelijke plicht er voor ‘de ander’ te zijn.”'

Interviews sprekers Debat in De Balie op 4 november 2012

In debatcentrum De Balie gaan de films in première en wordt gedebatteerd met ervaringsdeskundigen, experts, filosofen en makers. Ronja Hijmans en Jasper ten Hoor interviewden verschillende sprekers tijdens het debat in De Balie.

Bekijk hieronder de reacties: