Als Elena, zelf in handen van mensenhandelaren, plotseling een klein meisje onder haar hoede krijgt, verandert alles.

In 'De Hoer en het Meisje' maakt Martijn Maria Smits het een jonge vrouw - die slachtoffer is van mensenhandel en als prostituee leeft in een gruwelijke arena – moeilijk door haar de zorg te geven over het kind van een ander. Zal ze het kind meenemen en opgejaagd door politie en pooiers kunnen overleven in Nederland? En zal het meisje weer een mens van haar maken?

Met Tanja Otolski, Juda Goslinga en Golda de Leon.
Scenario en regie: Martijn Maria Smits.

Nominatie Gouden Kalf 2012 beste Televisiedrama

Uit het juryrapport: "Dit duivelse dilemma wordt dankzij de makers en het indringende spel van de acteurs adembenemend in beeld gebracht. Tegen de achtergrond van het grauwe decor van de werkelijkheid en de verstikkende onmacht van Elena, een prachtige rol van de Duitse Tanja Otolski, is de relatie tussen haar en het kleine meisje van een wonderbaarlijke schoonheid."

Essay Gawie Keyser

Gawie Keyser is filmcriticus en schrijver. Hij bespreekt wekelijks films in De Groene en op de radio in Oba-Live. Hij zag de film De Hoer en het Meisje en schreef een essay.

'“De mens is gedoemd zijn eigen lot of identiteit, in ieder geval zijn eigen leven, zelf te creëren.” Maar is dat ook mogelijk voor wie niet zijn eigen bezit is?'

Interviews sprekers Debat in De Balie op 21 december 2011

In debatcentrum De Balie gaan de films in première en wordt gedebatteerd met ervaringsdeskundigen, experts, filosofen en makers. Ronja Hijmans en Jasper ten Hoor interviewden verschillende sprekers tijdens het debat in De Balie.
Bekijk hieronder de reacties.