Een ode aan de vrouwelijke kracht

Uitgezonden 16 april 2021

Doula’s van de Stad volgt Adelheid Roosen’s bewondering voor vrouwen die in de haarvaten van hun wijken en stad dagelijks klaarstaan voor een ander. Wat drijft hen? Hoe komt het dat zij zo belangeloos kunnen geven? De in 2020 geplande theatervoorstelling met tachtig vrouwen kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Adelheid bracht zeven van deze vrouwen alsnog samen om het gestarte repetitieproces via intieme Zoomsessies voort te zetten.

Samen met tachtig vrouwen zou Adelheid op het podium van het Internationaal Theater Amsterdam van hun persoonlijke verhalen een caleidoscopisch geheel maken. Het researchteam onder leiding van Myriam Sahraoui wandelde een jaar eerder de wijken in, op zoek naar deze ‘Doula’s van de Stad’. Want net als een Doula - zij die jou gidst - geven deze vrouwen vanuit kundigheid en eigen ervaring steun aan hun gemeenschappen.

De repetities voor de theatervoorstelling werden onderbroken door de lockdown. Adelheid vroeg daarop gespreksleider Jale Simsek de Zoomsessies met zeven van de Doula's te leiden, zodat ze zelf in gelijkwaardigheid kon deelnemen aan het gesprek. Zonder elkaar te kennen bij aanvang, bleek het delen en tonen van hun kwetsbaarheid een gedeelde behoefte. Werkend vanuit hun autobiografie, voeden zij - vaak ongezien en niet op werkelijke waarde geschat - de samenleving in een vrouwelijke vorm van economie. De openhartigheid van de acht vrouwen bracht de bron van waaruit zij geven aan het licht én zorgde voor een onverwachte wending: ondanks hun totaal verschillende achtergronden ontdekten de vrouwen dat er meer is wat hen bindt dan ze verwacht hadden.

De in lockdown gemaakte film Doula’s van de Stad toont de verbondenheid in deze intieme gesprekken en brengt een ode aan de vrouwelijke kracht. 

Doula's van de Stad is een productie van Adelheid+Zina. Vanuit de extra cultuurmiddelen die het Ministerie van OCW voor NPO-cultuurprogrammering beschikbaar heeft gesteld, is het oorspronkelijke idee achter het theaterstuk vertaald naar een film voor televisie. De film wordt uitgezonden door HUMAN en is gecoproduceerd door CCCP.

Idee, initiatief & regie: Adelheid Roosen
Montage, regie & cinematografie: Maasja Ooms
Met speciale dank aan gespreksleider Jale Simsek

NPO Cultuur

Met het initiatief  NPO Cultuur biedt de Nederlandse Publieke Omroep een alternatief podium aan de cultuursector en artiesten die geraakt worden door de coronamaatregelen. De NPO heeft zenders en andere platforms opengesteld voor extra cultuuraanbod. De programma’s van NPO Cultuur zijn in de eerste helft van 2021 te zien via lineaire tv-zenders en radiozenders van de NPO, maar ook 24 uur per dag via het voor iedereen beschikbare themakanaal NPO 2 extra en on demand via de platforms NPO Luister en NPO Start. Meer informatie is te vinden op NPOCultuur.nl, waar geïnteresseerden zich aan kunnen melden voor de nieuwsbrief over het complete en actuele NPO Cultuur-aanbod. 

Meer NPO Cultuur bij HUMAN