in de 2Doc: Zorgelijke Tijden - De Musical worden interviews afgewisseld met aangrijpende en soms ook humoristische observaties uit de praktijk, waarin zorgrobots en afstandszorg als kostenbesparende oplossingen zijn ingevoerd.

Het zijn barre tijden in welvaartstaat Finland. De snel toenemende vergrijzing legt een grote druk op het zorgsysteem, dat geprivatiseerd is tot een kapitalistisch verdienmodel. De kloof tussen vraag en aanbod, tussen kosten en baten, groeit. Opgebrande en onderbetaalde zorgverleners verlaten de sector en er is een enorm personeelstekort. 

24 mei | 22:50 uur | NPO 2

Deze trailer bevat Engelse ondertiteling, de film wordt uitgezonden met Nederlandse ondertiteling.

Het is een situatie die veel overeenkomsten vertoont met de crisis in het Nederlandse zorgsysteem en dat van veel andere Europese landen. Regisseur Susanna Helke heeft een gedurfde en vernieuwende vorm gevonden om deze crisis in de Finse ouderenzorg te verbeelden. Door de film heen zijn muziekclips gemonteerd: vermoeide verpleegkundigen en ouderen zingen liederen gecomponeerd door Anna-Mari Kähärä en gebaseerd op anonieme brandbrieven van zorgpersoneel. Het zijn hypnotiserende liederen over het dagelijkse werk van verpleegkundigen en de erbarmelijke omstandigheden waarin ze dat moeten doen.

De film ging in première op het DocPoint Filmfestival in Helsinki in 2022. Sindsdien is de film vertoond op twintig Europese festivals, waaronder het Locarno Film Festival en het IDFA. De film werd in Locarno bekroond met de Zonta Club Locarno Award, kreeg op Nordiche Filmtage Lübeck de Best Documentary Film Award en op het Umeå European Film Festival ontving de film de Best Documentary Film Award.

Meer over dit onderwerp