Een film van Gaëlle Hardy en Agnes Lejeune

13 februari | 23:18 | NPO 2

In 2002 nam het Belgische federale parlement een wet aan over zelfbeschikkingsrecht van patiënten en het recht op euthanasie. Sindsdien biedt een aantal ziekenhuizen levenseinde-consulten aan. Patiënten gaan daarheen op aanbeveling van hun arts. Volgens de wet moet een tweede arts het euthanasieverzoek beoordelen voor een weloverwogen beslissing. François Damas is zo’n arts. De 2Doc: Slotakkoord volgt hem in zijn spreekkamer in een Belgisch ziekenhuis, waar hij ernstig zieke mensen ontvangt.

Deze trailer bevat Engelse ondertiteling, de film wordt uitgezonden met Nederlandse ondertiteling.

De gesprekken over hun levenseinde zijn aandachtig, openhartig, intiem en aangrijpend. We zien wat voor opluchting en rust het brengt, wanneer de patiënten horen dat hun wens tot levensbeëindiging wordt gehonoreerd. Wanneer patiënten niet in aanmerking komen voor de gewenste euthanasie, legt Damas zorgvuldig uit waarom dit zo is.

Naast de gesprekken met patiënten volgen we dokter Damas tijdens het maandelijkse interdisciplinair overleg waar huisartsen, psychiaters en geriaters samenkomen om hun ervaringen met euthanasie te delen. De wijze waarop de artsen stilstaan bij de complexiteit van de gevallen die tijdens deze vergaderingen worden besproken, getuigt van een enorme toewijding aan de patiënten en hun families.

François Damas in zijn spreekkamer.

Ook interessant