Sheila is gedupeerde van het Toeslagenschandaal. Ondanks de voortdurende strijd voor compensatie waar Sheila (44) in verwikkeld is, probeert ze met haar gezin alles uit het leven te halen. Haar dochter Farah (7) verdient een betere toekomst en daarvoor wil ze alles zo goed mogelijk regelen. Maar onverwerkte stress en trauma's uit haar jeugd en de toeslagenaffaire eisen hun tol.

Sheila versus de Staat

Sheila is verwikkeld in een bureaucratische strijd voor compensatie. Ondanks de grote consequenties van het schandaal, waar ze nog dagelijks mee geconfronteerd wordt, probeert ze er alles aan te doen om haar dochter Farah een betere toekomst te geven. Maar de brieven van schuldeisers blijven binnenkomen en in het compensatieproces komt ze geen stap verder. Sheila probeert met haar gezin alles uit het leven te halen, maar stress en onverwerkte trauma’s uit haar jeugd en de toeslagenaffaire eisen hun tol.

"Het Toeslagenschandaal liet me niet meer los. De tragische (intergenerationele) consequenties en tergende afhandeling wilde ik laten zien aan de hand van het alledaagse leven van een gezin. Dat gezin vond ik met Sheila, wiens humor en verhaal een diepe indruk op mij maakten. Ik hoop dat het anderen zo zal raken zoals het mij deed en dat we met het verhaal van Sheila een gezicht kunnen geven aan de gezinnen die te maken hebben met de diepgaande gevolgen van het Toeslagenschandaal."

Stijn Bouma, regisseur
Over de regisseur

Stijn Bouma (1991) is een Nederlandse filmmaker. Hij maakte verscheidene films zoals Lejla, Regained Memory en Visite. Hij maakte in 2021 een documentaire over het Toeslagenschandaal, Alleen tegen de Staat. Daarin liet Bouma vijf slachtoffers vertellen wat hen was overkomen. Alleen tegen de Staat bracht een schokgolf teweeg en werd lovend ontvangen door zowel nationale als internationale pers. Het onderwerp liet Bouma niet los, want nu is er: 2Doc: Sheila versus de Staat. 

2Doc: Sheila versus de Staat is een coproductie van DOCS by Pupkin en HUMAN. 

Meer over dit onderwerp