In de 2Doc: Brandmeester van regisseur Saskia Gubbels zien we Gerrie Koning, de bevelvoerder van brandweerkazerne Dirk in Amsterdam, waar cultuurveranderingen voor onrust zorgen. De diversiteit binnen het korps moet omhoog, het ziekteverzuim omlaag. Aan Gerrie de uitdaging om samen met zijn manschappen mee te bewegen naar een nieuwe tijd.

Er waait een nieuwe wind door de Amsterdamse brandweer. Steeds meer wringt Gerries liefde voor de good old brandweer, waarin kameraden voor elkaar door het vuur gaan, met het nieuwe beleid. Leggen oude waarden het af tegen de noodzaak van verandering? In Brandmeester komt de liefde voor het vak in conflict met eigentijdse maatschappelijke normen. Onder de bezielende leiding van bevelvoerder Gerrie toont deze film de soms pijnlijke realiteit van cultuurverandering.

Première op International Documentary Festival Amsterdam (IDFA)

Brandmeester is als Burning Out in premiere gegaan op IDFA 2023 op zondag 12 november in Koninklijk Theater Carré, in het bijzijn van zo'n 500 brandweerlieden. De documentaire zal daarna nog verschillende keren vertoond worden op het festival. De film is geselecteerd in het Luminous programma van IDFA en genomineerd voor de Best Dutch Film Award van IDFA.

Over Saskia Gubbels 

Saskia Gubbels (1971) is documentaire filmmaker. Ze maakt (jeugd)documentaires voor verschillende omroepen en heeft diverse nominaties en prijzen gewonnen met haar films. Naast haar werk als regisseur is ze adviseur bij het NPO Fonds, coacht ze leerlingen in het VSO bij het maken van hun eindexamen documentaire en geeft ze les als filmdocent. 

2Doc: Brandmeester is een coproductie van Tangerine Tree en HUMAN, in samenwerking met CoBO, het Nederlands Filmfonds en NPO.

Meer HUMAN documentaires