Over vrijheid van meningsuiting en de grenzen van grof taalgebruik

Zaid (17, Purmerend) maakt zich zorgen over uitspraken die worden gedaan door politici maar ook door andere mensen over andermans cultuur of geloof. Naar aanleiding van de 'minder, minder-uitspraken' van Wilders zegt hij: "Als politici het normaal vinden om mensen te beledigen dan krijg je een wereld die gevaarlijk wordt en waar iedereen kan roepen wat hij wil. Waar mensen zich niet veilig en gekwetst voelen."

Hij wil graag uitzoeken wanneer iets beledigend is en wanneer een mening. Wat mag wel en wat niet?

Dat doet hij samen met denktankers Menno (17, Opende), Mila (17, Uithoorn) en Pratibha (15, Papendrecht). Ze gaan daarvoor te rade bij Kees Klomp die rechter was in de Sylvana Simons-zaak. Is beledigen erger geworden sinds de social media?

De denktankers vragen zich af of er niet ook een verantwoordelijkheid ligt bij de gekwetste partij. Moet die binnen een vrije samenleving niet ook een dikke huid kweken? Daarom stuurt Stine hen naar KF Action in Arnhem, waar ze weerbaarheidstraining krijgen van Krista Fleming (Wereldkampioen kickboksen 2007). Zij leert kinderen hoe je om kunt gaan met gepest worden.