Het bericht werd met gejuich ontvangen in Matz Carwash in Deventer, toen duidelijk werd dat de Nipkowjury De Wasstraat, onze parel op NPO 2 rond de jaarwisseling, een eervolle vermelding gaf. Lees hieronder de motivatie in het juryrapport.

Donderdag 26 mei werden de genomineerden voor Zilveren Nipkowschijf en  Zilveren Reissmicrofoon bekend gemaakt. HUMAN had met Klassen en De Wasstraat meerdere ijzers in het vuur voor de felbegeerde journalistieke prijs, die HUMAN met Schuldig in 2017 al eens in wacht sleepte. 

Helaas ging de nominatie aan ons huisje voorbij, ware het niet dat er een speciale vermelding werd gemaakt voor De Wasstraat, onze vijfdelige documentaireserie waarin vijf werknemers en de directeur van een hypermoderne wasstraat in Deventer centraal staan.

De Wasstraat van Martin Kniest is de plek waar zij zich veilig, gehoord en gezien voelen, maar ook moeten presteren. De Wasstraat portretteert op intieme wijze hun strijd om ‘erbij te horen’, het niet begrepen worden en de verwarring om alledaagse dingen. De serie toont op een positieve manier de veerkracht van mensen die hobbel na hobbel trotseren om hun plek te vinden. Naast de persoonlijke portretten, die zich deels afspelen in de privé-omgeving van de hoofdpersonen, toont de wasstraat het leven op de werkvloer, conflicten, dilemma's, humor en verbroedering.

Uit het juryrapport:

'De speciale vermelding is toegekend aan de documentaireserie De Wasstraat (HUMAN) waarin vijf werknemers en de directeur van een wasstraat in Deventer worden gevolgd. De Wasstraat is niet alleen het paradijs voor de mensen die er werken, maar was begin dit jaar ook een verborgen parel op NPO 2.

'Eigenaar Martin van Matz Carwash ontfermt zich over jongeren die normaal gesproken tussen wal en schip vallen op de arbeidsmarkt. Behalve een spons en een salaris geeft hij ze geborgenheid in een hecht team, kameraadschap, verantwoordelijkheid, vertrouwen en een luisterend oor. Een inspirerende plek én inspirerende televisie op een moment waarop we dat wel konden gebruiken.'

Hoe je het wendt of keert, dat zijn mooie woorden, die ook in Deventer met veel dankbaarheid zijn ontvangen.  "Ik had het eerst zelf niet door, maar tv-presentator Beau belde en appte mij met dit bericht," zei Martin Kniest in Goeiemorgen Overijssel op Radio Oost. "De eervolle vermelding wordt uitgereikt aan televisieprogramma's die hoog worden gewaardeerd door een vakjury. Ik ben daar natuurlijk ongelofelijk trots en blij mee. Ik kreeg ook nog een appje van Angela de Jong met de opmerking 'tot op het gala!'."

Meer over De Wasstraat