Improvisatie op de Groningse klei

Het kerstverhaal van De vloer op

Elf acteurs, een gestutte boerderij en drie camera’s - dit waren de belangrijkste ingrediënten van de opnames voor Het Kerstverhaal van De Vloer Op.

Inhoudelijk uitgangspunt was de Groningse problematiek, maar dan verteld in de vorm van een zowel tragische als komische familiegeschiedenis. 

Peter de Baan

"Het was spannend, want de acteurs wisten heel veel niet. Sommigen wisten toen we klaar waren nog steeds niet precies wat ze gespeeld hadden."

Die unieke combinatie van diep doorleefd persoonlijk drama en hilarische situaties, die zo kenmerkend is voor de gewone De Vloer Op-uitzendingen, werkt in deze eerste aflevering met een doorlopend verhaal minstens zo goed en heeft een langere adem gekregen.

De film stond gepland voor vijftig minuten, maar zal te zien zijn in een versie van vijfenzestig minuten. Het was anders onmogelijk om van al dat geweldige materiaal een geheel te maken.

Je bent erbij, hoe het verhaal zich ontwikkelt en wat de acteurs doen met de vaak bijna onmogelijke opdrachten. Volgens De Baan is het een rijke televisiefilm geworden en bij ons weten een unicum in de (internationale) televisiegeschiedenis.

Cast
De cast wordt gevormd door De Vloer Op-acteurs Stefan de Walle, Saskia Temmink, Sanne den Hartogh, Eva Van der Gucht, Gijs Scholten van Aschat, Nasrdin Dchar, Anna Raadsveld, Yannick van de Velde, Shahine El Hamus, Guy Clemens en nieuwkomer Romana Vrede.