De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Verslaafd aan Alcohol

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met (familie van) ex-verslaafden en experts over onze omgang met alcohol.

128. Verslaafd aan Alcohol

zaterdag 27 januari, 15:00 – NPO Radio 1

Nog even en dan is het weer zover: het einde van Dry January. Hét moment dat de tijdelijke geheelonthouders onder ons eindelijk weer 'gezellig' mee kunnen doen met de rest van de bijna 12 miljoen alcoholdrinkers in Nederland. Hét moment om onszelf weer te belonen met een glas.

En hoewel we allemaal wel weten dat alcohol niet goed voor ons is, is het toch de normaalste zaak van de wereld om straks weer te beginnen met drinken. Tel daarbij op dat bijna een kwart van de drinkers ooit in meer of mindere mate verslaafd raakt, en dat op dit moment al ruim een miljoen Nederlanders in de categorie probleemdrinker valt, en je vraagt je af: hoe gek is het eigenlijk dat alcohol zo gewoon is in onze samenleving?

In deze uitzending spreekt Coen Verbraak met mensen die zelf hebben ervaren hoe giftig alcohol kan zijn, door hun eigen alcoholverslaving, of door die van hun dierbaren. Hoe verslaafd zíjn we eigenlijk aan alcohol? En hoe verslaafd vínden we onszelf? Wat kost alcohol ons? Wat levert het ons op? En hoe houden we drinken gezellig als het zo moeilijk met mate gaat?

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Sjoerd Alders
Eindredactie: Bram Vollaers

Reageren?

Mail de redactie op depublieketribune@human.nl

Te gast in deze aflevering

Michael Kaptein

Michael Kaptein (48) groeide op in een gezin waarin de drank rijkelijk vloeide. Zelf ontdekte hij de alcohol toen hij in militaire dienst ging. In 2008 kwam zijn dieptepunt, toen hij als treinmachinist bij de NS geen moment meer zonder alcohol kon en onder werktijd op de trein bleek te hebben gedronken. Hij werd op staande voet ontslagen. "Het klinkt gek, maar de dag dat ik tegen de lamp liep, is het begin van mijn redding geweest."

Michelle Sterrenburg

Michelle Sterrenburg (28) groeide op met een moeder die verslaafd was aan alcohol. "Ze dronk elke dag, van een paar glazen tot meerdere flessen." Het lukte haar moeder niet haar leefstijl aan te passen; in 2016 overleed ze, op 49-jarige leeftijd. Hoewel Michelle naar eigen zeggen geluk heeft gehad met haar liefdevolle vader, heeft opgroeien met een verslaafde ouder diepe sporen bij haar nagelaten.

Clara Rus

Clara Rus is moeder van vier kinderen, waarvan er drie nu aan het herstellen zijn van hun verslaving, waaronder alcohol. Het slokte jarenlang niet alleen de levens van haar kinderen op, maar ook dat van haar. Sinds vier jaar staat ze aan het hoofd van Stichting Naast, waar ze zich hardmaakt om bewustwording te creëren voor naasten die leven met een dierbare met een verslaving.

Dorine van Namen

Dorine van Namen promoveert momenteel aan de Hogeschool Rotterdam met haar onderzoek naar de gevolgen van verslaving voor naasten, in dit geval studenten: maar liefst 16 procent gaf aan een familielid te hebben met verslavingsproblemen. "We zien dat deze studenten in slechtere fysieke en psychische gezondheid verkeren, vaker studievertraging hebben en zelf ook meer worstelen met middelengebruik."

Verdiep je verder