De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Werkdruk in de Acute Zorg

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met verpleegkundigen in de acute zorg, de eerste geestelijk verzorger op de spoedeisende hulp en onderzoekers, over de werkdruk in deze tak van zorg.

126. Werkdruk in de Acute Zorg

zaterdag 13 januari, 15:00 – NPO Radio 1

De werkdruk in de zorg ligt hoog. Dat geldt zeker voor de spoedeisende hulp. Het grillige rooster, de uiteenlopende spoedgevallen en het schakelen tussen heftige emoties maken een afdeling als deze extra vatbaar. De SEH is hét knooppunt in de zorgketen van onze samenleving. Acute situaties komen binnen, in een mum van tijd worden er beslissingen genomen en daarna stromen ze door in het netwerk van zorg.

Nieuw is de werkdruk in de zorg niet, want de noodklok is al regelmatig geluid. Afgelopen jaar vertrokken ruim 155.000 mensen uit de sector. Dat is de grootste uitstroom sinds 2010. In Utrecht loopt sinds kort een geestelijk verzorger rond op de spoedeisende hulp. Niet voor de patiënten, maar voor het personeel. Maar hoe gaan de niet-lullen-maar-poetsen-cultuur en het praten over emotionele druk samen in alle hectiek van de acute zorg?

In De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met verpleegkundigen in de acute zorg, de eerste geestelijk verzorger op de spoedeisende hulp en onderzoekers over de werkdruk in deze tak van zorg. Wie zijn de mensen die de eerste klappen opvangen? Hoe maken ze tijd voor hun eigen emoties als een dienst ongepland doordendert? En waarom lijken we de oplossing om met de hoge werkdruk in de acute zorg om te gaan nog niet te hebben gevonden?

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Noah van Diepen
Eindredactie: Bram Vollaers

Reageren?

Mail de redactie op depublieketribune@human.nl

Te gast in deze aflevering

Vicky Hölsgens

Vicky Hölsgens (37) is als geestelijk verzorger aangesteld voor het personeel van de spoedeisende hulp van het UMC Utrecht. Ze traint medewerkers in het omgaan met morele dilemma's en biedt gevraagd en ongevraagd een luisterend oor na heftige gevallen.

Wietske Blom-Ham

Wietske Blom-Ham (44) werkte vijftien jaar lang als verpleegkundige op de spoedeisende hulp in Utrecht. Sinds 2023 is ze lector Acute Zorg binnen het lectoraat Proactieve Zorg voor Thuiswonende Ouderen van de Hogeschool Utrecht.

Ruben Verlangen

Ruben Verlangen (50) werkt al 24 jaar als ambulanceverpleegkundige. Hij geeft trainingen aan het personeel om ze handvatten te bieden wanneer ze onder druk staan en pleit voor de invoering van een mentale screening.

Jenita Riphagen

Jenita Riphagen (44) loopt sinds 2005 rond op de spoedeisende hulp in Utrecht. Ze coördineert het collegiaal netwerk, dat collega's opvangt na ingrijpende incidenten. 

Verdiep je verder