De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Ex-daklozen over hun Kantelpunt

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met ex-daklozen over hoe het is om je menselijkheid weer terug te krijgen. Wat is daarvoor nodig, behalve een dak boven je hoofd?

91. Ex-daklozen over hun Kantelpunt (1 april 2023)

Er zijn naar schatting van het CBS nog altijd zo'n 32 duizend daklozen in Nederland. Gelukkig lukt het sommigen van hen om na verloop van tijd het zwervende bestaan toch weer achter zich te laten. Maar dan? Hoe bouw je je leven op nadat je alles kwijtraakte, waarvan het verlies van rust en veiligheid misschien nog wel het zwaarste aantikt?

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met ex-daklozen over hoe het is om je waardigheid weer terug te krijgen. Wat is daarvoor nodig, behalve een dak boven je hoofd? Wat is het moment geweest, de succesfactor of de goddelijke ingreep, waardoor zij de draad weer oppakten? Een gesprek over de grenzen van de menselijke waardigheid in al zijn facetten.

Reageren op deze uitzending?

Te gast in deze aflevering

Willem Lubbersen

Willem Lubbersen is ex-dakloze, UNIFIL-veteraan. Hij is tegenwoordig voorzitter van de cliëntenraad van het Leger des Heils.

Wim Eickholt

Wim Eickholt is oud-docent en was een jaar lang dakloos in Utrecht. Hij ontworstelde zich aan zijn drankverslaving en kreeg dankzij de inspanning van zijn netwerk een huis. Hij schreef twee boeken over zijn ervaringen.

Frank Engelbertink

Frank Engelbertink is oud-manager in de transport. Sinds hij zelf een tijd buiten sliep is hij een bevlogen dakloosheidsbestrijder. Hij is als ervaringsdeskundige werkzaam bij het Leger des Heils en als ambassadeur betrokken bij Housing First Nederland.

Verdiep je verder