De Publieke Tribune op NPO Radio 1

De Kracht van Ervaringsdeskundigheid

In deze eerste aflevering van De Publieke Tribune in het nieuwe jaar gaat gastpresentator Nadia Moussaid in gesprek met jongeren over hoe ervaringskennis in de hulpverlening aan psychisch kwetsbare jongeren hét verschil kan maken.

81. De Kracht van Ervaringsdeskundigheid (7 januari 2023)

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Toch? Maar wat als je alle hoop op die mooie toekomst al een tijdje helemaal kwijt bent?

Uit onderzoek bleek de afgelopen jaren al dat relatief veel jongeren kampen met depressieve klachten, gevoelens van eenzaamheid of suïcidale gedachten. Toch is daarvoor aankloppen bij de ggz voor lang niet iedereen een optie. Want wat als je leven zo is ontwricht dat je gebrek aan vertrouwen in alles en iedereen die weg naar herstel in de weg zit?

Voor deze psychisch kwetsbare jongeren kan contact met ervaringsdeskundigen hét verschil maken. Ze hebben vaak creatieve oplossingen, kunnen vanuit hun eigen ervaringen cliënten aanmoedigen tijdens hun herstel en het taboe op psychische problemen helpen doorbreken. Toch zien onderzoekers dat het tot op heden nog maar vrij beperkt benut en erkend wordt.

In deze eerste aflevering van De Publieke Tribune in het nieuwe jaar gaat gastpresentator Nadia Moussaid in gesprek met jongeren over hoe ervaringskennis in de hulpverlening aan psychisch kwetsbare jongeren het verschil kan maken.

Praten helpt

Denk je aan zelfmoord? Of heb jij iemand in je omgeving waar je je zorgen om maakt? 113 is er voor je.

Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Reageren op deze uitzending?

Wat ís ervaringsdeskundigheid?

Ervaringsdeskundigheid is de kunst van het omgaan met eigen kwetsbaarheid en veerkracht. Het komt voort uit zelf doorleefde ingrijpende en ontwrichtende levenservaringen. Hierbij ervaren mensen kwetsbaarheid en uitsluiting in hun dagelijks bestaan. Kenmerkend is het unieke vermogen om te herstellen. Een ander kenmerk is dat ervaringsdeskundigheid ingezet wordt als kennisbron voor anderen die in eenzelfde situatie verkeren. (Bron: Platform Ervaringsdeskundigheid)

Te gast in deze aflevering

Jess

Jess (22) heeft geen makkelijke jeugd gehad, stopte op zijn 18e met school en sliep een tijd lang alleen maar op straat. Professionele hulpverlening werkte niet voor hem, om hij merkte dat niemand hem daar begreep. Tot hij met stichting ONTDEC in aanraking kwam. Inmiddels wordt hij daar o.a. door Esther geholpen om zijn leven weer op de rit te krijgen.

Esther

Esther (30) werd al op haar 18e uit huis gezet en werd daardoor een paar jaar dakloos. Na tien jaar lukte het haar toch om de draad weer op te pakken. Inmiddels wordt ze opgeleid tot sociaal werker en probeert ze bij stichting ONTDEC vanuit haar eigen ervaringen andere jongeren te begeleiden in hun weg naar herstel.

Claudia Janssen

Claudia Janssen is coördinator en mede-oprichter van stichting ONTDEC, een stichting die o.a. jongeren die zelf in ontwrichtende levenssituaties hebben gezeten, opleidt tot ervaringscoaches, om zo andere jongeren wiens levens ontwricht dreigen te raken bij te staan in hun weg naar herstel.

Verdiep je verder