In deze jaarafsluiter van De Publieke Tribune geeft Coen Verbraak ruimte aan een ontmoeting tussen een dader en een nabestaande van een (ander) levensdelict, om met elkaar in gesprek te gaan over herstel na zo'n ingrijpende gebeurtenis.

124. Een Dader en een Nabestaande ontmoeten Elkaar

zaterdag 23 december, 15:00 – NPO Radio 1

Na een levensdelict, zoals moord of doodslag, is er geen weg meer terug. Het leven van het slachtoffer is voorgoed voorbij. Het leven van nabestaanden is voor altijd beschadigd. En ook daders moeten leren leven met de consequenties van hun acties. Hoe leef je verder, na zo'n ingrijpende gebeurtenis? Welke rol spelen woede, verdriet, onmacht, acceptatie, vergeving en berouw? En wat kunnen zij voor elkaar betekenen op hun pad naar herstel? 

In deze aflevering van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met twee mensen die aan weerszijden van een (ander) levensdelict hebben gestaan: een dader en een nabestaande. Een oud-gevangenisdirecteur die dit soort ontmoetingen organiseert, is ook te gast om te praten over hoe je herstel mogelijk maakt. 

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Kimberly van den Hengel
Eindredactie: Bram Vollaers

Reageren?

Mail de redactie op depublieketribune@human.nl

Te gast in deze aflevering

Jorge Chito

In 2008 stak Jorge Chito een 25-jarige man in Rotterdam dood met een vleesmes. Hij kreeg drie jaar cel en tbs voor doodslag. Inmiddels werkt hij als ervaringsdeskundige hulpverlener in een forensisch psychiatrische kliniek en volgt hij een post-HBO-opleiding systeemgericht werken in de praktijk. 

Loes Soepnel-van Liere

In 2011 werd de man van Loes Soepnel-van Liere, Niek Soepnel, in de gang van hun huis vermoord door zijn 27-jarige zoon. Niek kreeg meerdere slagen op zijn hoofd met een groot voorwerp. Zijn zoon werd veroordeeld voor moord met voorbedachte rade en kreeg vier jaar cel met tbs.

Frans Douw

Frans Douw werkte 27 jaar als gevangenisdirecteur en is medeoprichter van de Stichting Herstel en Terugkeer. Hij maakt ontmoetingen tussen mensen aan weerszijden van (andere) delicten mogelijk, zodat daders, slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen vorm kunnen geven aan hun herstel. 

Verdiep je verder