De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Vroeggeboorte

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met volwassenen die ooit te vroeg werden geboren en ouders van premature baby's over leven na een vroeggeboorte.

122. Vroeggeboorte

zaterdag 9 december, 15:00 – NPO Radio 1

Steeds meer baby's die te vroeg geboren worden blijven leven. En toch, hoewel de ontwikkeling in eerste instantie goed lijkt te gaan, ervaart de helft van deze prematuur geboren kinderen in het latere leven wel degelijk de gevolgen. Van een vergrote kans op burn-outs tot al op jonge leeftijd een verhoogde bloeddruk, of zelfs een onderontwikkelde motoriek. De problemen worden nog weinig herkend en de nazorg is ontoereikend, vinden volwassenen die ooit te vroeg werden geboren.

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met volwassen ex-couveusekinderen, ouders van premature baby's en onderzoekers die pleiten voor meer onderzoek naar de langetermijngevolgen van vroeggeboorte. Hoe nemen artsen ethische beslissingen over leven als ze de gevolgen ervan niet goed kennen? Hoe bepalend kan te vroeg geboren worden voor iemands verdere leven zijn? En wat voor inzichten kan beter onderzoek naar vroeggeboorte niet alleen aan artsen en kinderen zelf bieden, maar ook aan ons als maatschappij?

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Noah van Diepen
Eindredactie: Bram Vollaers

Reageren?

Mail de redactie op depublieketribune@human.nl

Te gast in deze aflevering

Ingeborg Anna Martens

Ingeborg Anna Martens verdiept zich sinds een paar jaar in haar vroeggeboorte. Ze heeft aantoonbare hersen- en gehoorschade, is slecht ter been en leeft met longklachten.

Amber Bontekoe

Amber Bontekoe werd samen met haar tweelingbroer Jesse na 24 weken en zes dagen geboren. Jesse overleefde het niet. Amber ondervindt dagelijks de gevolgen van haar vroeggeboorte.

Tatiana van Lier

Tatiana van Lier is moeder van twee prematuur geboren kinderen. Ze merkt dat er geen centrale plek is om vragen te stellen over de langetermijneffecten van vroeggeboorte.

Monique Rijken

Monique Rijken werkt als kinderarts en neonatoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum op de NICU, de intensive care voor pasgeboren baby’s.

Verdiep je verder